ΟΛΕΑΝΝΑ του Ντέιβιντ Μάμετ

[masterslider id=»7″]

 

PASSATEMPO σε συμπαραγωγή με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»

Στην Ολεάννα, ένας καθηγητής και μια φοιτήτρια πασχίζουν να επιβάλλουν ο καθένας τη δική του πραγματικότητα. Ποιος θα μπορέσει, όμως, να επιβληθεί; Ποιος πείθει; Ποιος πείθεται; Ποιος υποχωρεί; Ποιος εκμεταλλεύεται δικαιώματα που του εκχωρεί το φύλο του; Πόσο πατριαρχική είναι τελικά η εκπαίδευση και πόσο φεμινιστική είναι η κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης; Πού βρίσκεται η αλήθεια;
Με το δίκιο μοιρασμένο ισόποσα ανάμεσα στους δύο ήρωες, ο Μάμετ οργανώνει έτσι την πλοκή, ώστε ο θεατής —παρότι μάρτυρας όσων έχουν συμβεί— αδυνατεί να καταλήξει με βεβαιότητα στο ποιος από τους δυο έχει τελικά δίκιο.
Επιλέγοντας να τοποθετήσει τη δράση σ’ έναν «καθαρό» και προστατευμένο χώρο, όπως αυτόν ενός πανεπιστημίου —βιτρίνα των αξιών και του πολιτισμού μας—, ο Μάμετ, γράφει με την «Ολεάννα» ένα έργο για την ίδια τη ζωή, τη ζωή μας. Για τη ζωή που κρύβουμε πίσω από τις λέξεις. Για τη ζωή που παραβλέπουμε μπροστά στις φιλοδοξίες μας. Για τη ζωή που ξοδεύουμε για να κερδίσουμε μια καρέκλα. Για τη ζωή που κατέληξε τελικά να μη μας ανήκει.

Mετάφραση και σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου

Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Εφραιμίδης

Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα

Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλιας

Παίζουν: Γιάννης Μόχλας, Νανά Παπαγαβριήλ.

Πρώτη παράσταση: 22 Δεκεμβρίου 2011