Εργαστήρι Υποκριτικής

Διδάσκουν: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Γλυκερία Καλαϊτζή, Άλκης Σπυρόπουλος

Έναρξη μαθημάτων: 14 Οκτωβρίου 2019

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προτάσσοντας την έρευνα και συνδυάζοντας μοναδικά το σωματικό θέατρο με το θέατρο λόγου, το Εργαστήρι Υποκριτικής του Θεάτρου Τ περιλαμβάνει μαθήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, που ξεκινούν από τη γνωριμία με το σώμα και τις δυναμικές του στον χώρο, την επαφή και την επικοινωνία με τον άλλον, τη δημιουργική συνεργασία και την ανάπτυξη της φαντασίας και φτάνουν ως το χτίσιμο ενός ρόλου, την κατάκτηση βασικών αρχών της σκηνικής λειτουργίας (χώρος, χρόνος, όγκος, ενέργεια, δυναμική, ισορροπία, ρυθμός) και τη δημιουργία παράστασης.

Αξιοποιώντας το δυναμικό τριών έμπειρων δασκάλων και καταξιωμένων δημιουργών, το εργαστήρι είναι σχεδιασμένο να προσφέρει μεγάλη ποικιλία μεθοδολογικών εργαλείων και θεατρικών προσεγγίσεων. Μέσα από ομαδικούς και ατομικούς, ελεύθερους και καθοδηγημένους αυτοσχεδιασμούς, δίνεται έμφαση στο σώμα, τόσο ως γενεσιουργό τόπο όσο και ως μέσο της θεατρικής πράξης, αλλά και στην ανάπτυξη βασικών εκφραστικών εργαλείων (κιναισθητική αντίληψη, σωματική και συναισθηματική έκφραση, φαντασία, αναπνοή, φωνή, ηχοπαραγωγή). Έμφαση δίνεται επίσης στις τεχνικές απαιτήσεις της σκηνής (δράση, ενέργεια, εγρήγορση, διαθεσιμότητα, ρυθμός, στόχος, επικοινωνία, δυναμική ομάδας) και στην κατασκευή και διαχείριση του σκηνικού ρόλου (συναισθηματική συμμετοχή, σκηνική συνεργασία, σωματική & λεκτική επικοινωνία, σωματοποίηση του λόγου). Η εκπαιδευτική διαδικασία του εργαστηρίου ολοκληρώνεται με τη δημιουργία παράστασης-ανοιχτής παρουσίασης.

Στο πρόγραμμα του Εργαστηρίου Υποκριτικής περιλαμβάνονται:
– Στοιχεία του θεάτρου της επινόησης
– Ασκήσεις ομαδικότητας, φαντασίας και στρατηγικής
– Ατομικοί και ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί
– Σωματική και συναισθηματική έκφραση
– Δυναμική του σώματος και κιναισθητική αντίληψη
– Αντίληψη σκηνικού χώρου και χρόνου
– Επικοινωνία και σύνδεση με τον άλλο
– Βασικές αρχές φωνητικής
– Τεχνικές αναπνοής
– Τοποθέτηση φωνής
– Εκφορά του λόγου

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Η διδασκαλία του εστιάζει στην απελευθέρωση και την ενδυνάμωση της ατομικής και της συλλογικής δημιουργικότητας, μέσα από το σώμα, την εμπιστοσύνη, την ετοιμότητα, τη φαντασία, την ενέργεια και τον ρυθμό. Προ(σ)καλεί συχνά το χάος, ζητά το αδύνατο και επιμένει ότι όλα είναι παιχνίδι (και όλα είναι σοβαρά).

Γλυκερία Καλαϊτζή

Η διδασκαλία της εστιάζει στη σωματοποίηση του λόγου, προκειμένου αυτός να αποδεσμευτεί από τον έλεγχο του νου, της απαγγελίας και της απλής συναισθηματικής απόδοσης των νοημάτων. Στόχος της, κάθε σπουδαστής να χτίσει, μέσα από μια πιο προσωπική και πιο αισθαντική αντιμετώπιση των λέξεων ενός θεατρικού κειμένου, τον δικό του σκηνικό χαρακτήρα.

Άλκης Σπυρόπουλος

Η διδασκαλία του εστιάζει στη φωνή μέσα από τη χρήση της στο θέατρο. Με τακτική ευδιαθεσία οι σπουδαστές μαθαίνουν να δημιουργούν αναπαραστάσεις που τους βοηθούν να ανοίξουν και να ανοιχτούν, στον εαυτό τους και τους άλλους. 

Το Εργαστήρι Υποκριτικής απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν νέες εκφραστικές δυναμικές μέσα από τη βιωματική εμπειρία της τέχνης του θεάτρου και της σκηνής, να δοκιμάσουν νέους τρόπους να συνδεθούν με τον εαυτό τους και με τους άλλους καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες μέσα από ομαδικές δράσεις, σκηνικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Υποκριτικής απολαμβάνουν τα εξής ειδικά προνόμια:
– Ελεύθερη είσοδο σε όλες τις θεατρικές παραγωγές του Θεάτρου Τ.
– Είσοδο με μειωμένο εισιτήριο σε όλες τις παραστάσεις που φιλοξενούνται στο Θέατρο Τ.
– Πρόσβαση στις γενικές δοκιμές όλων των παραστάσεων του Θεάτρου Τ.
– Ειδικές τιμές για τα σεμινάρια και τους εργαστηριακούς κύκλους.

– Έναρξη μαθημάτων: 14 Οκτωβρίου 2019
– Μαθήματα: Δευτέρα και Πέμπτη, 18:00-22:00
– Εγγραφές: Έως 30 Νοεμβρίου 2019

Δήλωσε συμμετοχή
Το εργαστήρι είναι…
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ…
TRAILER…
Επικοινώνησε μαζί μας

OPEN DAYS

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ