ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Με οδηγούς συγκεκριμένα κείμενα και μέσα από ασκήσεις και μικρά projects, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος μελετά τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει ένας σκηνοθέτης, αρχικά με το κείμενο, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόβας, και στη συνέχεια με τους συνεργάτες του, καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

Ήδη από την ανάγνωση του έργου, ο σπουδαστής μαθαίνει να συλλέγει τα αρχικά του ερεθίσματα, τις εικόνες ή τις ιδέες που του γεννά το έργο, να οργανώνει την έρευνά του γύρω από το έργο, τον συγγραφέα και την εποχή του,  να διαμορφώνει τις αισθητικές του επιλογές και να τις επικοινωνεί με τους συνεργάτες του, να αξιοποιεί τις δυναμικές του χώρου και να καθοδηγεί τους ηθοποιούς στην προσέγγιση και το χτίσιμο κάθε ρόλου από το ξεκίνημα των προβών ως την τελική παράσταση. 

Παράλληλα με τη δημιουργική διαδικασία, ο σπουδαστής μαθαίνει πώς να επιλέγει τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες του, πώς να οργανώνει την ομάδα και να διαμορφώνει το κλίμα συνεργασίας αλλά και πώς να εμψυχώνει τη δημιουργική του ομάδα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το εργαστήρι απευθύνεται σε σπουδαστές ή/και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Σχολών Θεάτρου που είτε ενδιαφέρονται, είτε ασχολούνται ήδη με τη σκηνοθεσία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια εργαστηρίου: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2018

Μαθήματα: Κάθε Τετάρτη, 19:00 – 22:00

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ. Παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation, Tai – Chi, Βιοενέργειας, Κινησιολογίας και Θεατρικής Έκφρασης.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Θεσσαλονίκης, με τον οποίο έχει παρουσιάσει έργα των Έγκβιστ, Ζενέ, Κολτές, Σαίξπηρ, Στάικου, Παπαγεωργίου, Πόε, Σίλβερ και Κέην.

Σκηνοθέτησε στο ΚΘΒΕ τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου (2001), την «Ελένη» του Ευριπίδη (2008), τον «Υμπύ Βασιλιά» του Αλφρέ Ζαρύ (2009), «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι» (2010), «Εις το φως της ημέρας» του Κωνσταντίνου Καβάφη (2011), «Συνέβη και του χρόνου» του Άλαν Έικμπορν (2014), «Οικογενειακή Γιορτή – Festen» του Tomas Vintenberg (2016-2017).

Στο Εθνικό Θέατρο Κραϊόβας στη Ρουμανία σκηνοθέτησε το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ (2005), «Μήδεια» του Ευριπίδη (2006), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (2013), «Ο Γλάρος» του Τσέχοφ (2015).

Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετώντας τον «Μπάαλ» του Μπρεχτ (2002), στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με το έργο «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λούκας Μπέρφους (2010) και το θέατρο Black Box με το “Zyclon” του Θανάση Τριαρίδη.

Ως ηθοποιός έχει παίξει, μεταξύ άλλων, στα έργα «Αγαπητά Πούλια» Ζαν Ανούιγ, «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, «Οι Δούλες» Ζαν Ζενέ, «Παίξ΄ το πάλι Χαμ» Β. Παπαγεωργίου, «Τα λουλούδια στην Κυρία» Άκη Δήμου, «Βόυτσεκ» Μπίχνερ, «Κοσμικό γεγονός» Νιλ Λα Μπιουτ, «Μάκιναλ» Σόφι Τρ. Έντγουελ, «Πέρρ Γκυντ» Ίψεν.

Δίδαξε θέατρο στο Θεατρικό Εργαστήρι των Νέων Μορφών (1997-2001), στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2001-2010), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχόλης Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2007-2010), στην 4η και την 7η θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου (2003, 2006), στη διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στη Σινάια της Ρουμανίας (2005), την 9η Διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στην πόλη του Μεξικό, στο πρόγραμμα “Diaspora” του Εθνικού Θεάτρου Σκωτίας στη Γλασκόβη (2006). Συμμετείχε στη συνάντηση νέων σκηνοθετών και συγγραφέων που διοργανώθηκε από την European Theatre Convention το καλοκαίρι του 2002 στη Γαλλία (Pelussin) και στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ δραματικών σχολών στο Ταμπίκο του Μεξικό την άνοιξη του 2004.