Ο φετιχιστής 

του Μισέλ Τουρνιέ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το έργο

Ο Φετιχιστήςείναι ο τίτλος του ενός και μοναδικού θεατρικού έργου του Μισέλ Τουρνιέ. Πρόκειταιγια ένα θεατρικό μονόλογο, όπου  ένας τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής, ο Μαρτέν,διηγείται για πρώτη φορά την ιστορία του. Μιλάει γιατη ζωή του πριν τον εγκλεισμό και τη σχέση του με την Αντουανέτ, ενώ αποκαλύπτεικαι το πάθος τουγια τα γυναικεία εσώρουχα. Με  χιούμορ, τρυφερότητα και αγωνία περιγράφει από καρδιάς τη λατρεία του για το ντυμένο σώμα αποθεώνοντας το «φραμπαλά». Επαναπροσδιορίζει με το δικό του ιδιαίτεροτρόπο το ρόλο των δύο φύλων και, με μια αφοπλιστική αφέλεια, φωτίζει παραδειγματικά τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ εκκεντρικότητας και τρέλας. Εντέλει,ο Μαρτέν υποτάσσεται στο πεπρωμένο του, ταράσσοντας την ισορροπία του τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι.

Ο Φετιχιστήςείναι ένα έργο μύησης στον έρωτα. Ο συγγραφέας του καθιστά το θεατή συνένοχο, δίνοντάς του ρόλο ισότιμο με αυτόν του ομιλούντα στοιδιαίτερο τρίγωνο που σχηματίζεται μέσω της εξομολόγησης. Σε μια πραγματικότητα σκληρή που μας συνθλίβει, η ευτυχία μπορεί να κρύβεται σε ένα δαντελένιο κιλοτάκι;

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 23/2 στην Αθήνα στο θέατρο «Φούρνος» και στην συνέχεια ταξίδεψε στην Πάτρα και το θέατρο ACT.

Έγραψαν για την παράσταση

Ο Ντίνος Ποντικόπουλος, σαν Μαρτέν, κατείχε την αρμοστή φυσιογνωμία του ήρωα. Εάν κάποιος διάβαζε το έργο του «Φετιχιστή», στον χαρακτήρα και τη φιγούρα του ήρωα, και στην ύστατη όψη του ηθοποιού, σίγουρα θα ταίριαζαν τα πρόσωπα, το ύφος, η κίνηση, ο τρόπος προσέγγισης του ερμηνευτή. Ο ίδιος, σε έναν μονόλογο δίχως βοηθητικούς ρόλους,  επιτυγχάνει την ένταση, το χρώμα και την έξαψη της φαντασίας, δίχως να είναι μια μονότονη, ευθύγραμμη κατεύθυνση δρώμενου δίχως προορισμό. Ο Ντίνος Ποντικόπουλος «εντρύφησε» στον ρόλο, του έδωσε ζωή, πνοή, φως, μορφή και προσωπικότητα. Με ηχόχρωμα στη φωνή του, με κινήσεις συντονισμένες και σημασιολογικές. Διήγειρε ενδιαφέρον και συναίσθημα, είτε λυπηρό είτε εύθυμο. Χωρίς παραλήψεις και λάθη, επέτυχε μιαν άρτια παραβολή, με πολλά υποκριτικά, αληθοφανή τεχνάσματα.

Ένα μεγάλο κομμάτι της παράστασης καταλογίζεται στον Νίκο Αρμάο, καθόρισε, σχημάτισε και ενσάρκωσε το έργο στο πρόσωπο του ηθοποιού. Σε κάθε του κίνηση, έκφραση, πνοή και εκπνοή, δράση και αντίδραση, συνέβαλλε με τον πιο έντεχνο και ακριβή τρόπο. Με την συμβολή του είχαμε το εκτιμητικό αυτό αποτέλεσμα της σκηνής.

Ένα έργο, μια παράσταση με την οποία μπορείς να ταυτιστείς ανακαλύπτοντας τις εμμονές που έχεις ή δεν ανακάλυψες ακόμη. Κατανοεί κανείς πως τέτοιου είδους εμμονές δεν καταλήγουν αίσια, διότι για να υποστηρίζεις τα πάθη σου, πρέπει να είσαι μόνος σου, όπως αυτός ο άνθρωπος επί σκηνής, μόνος του, είτε με τα εσώρουχα είτε με την ψυχή στα χέρια. Άντζελα Υζεϊράι, magazine Koita.

Οι συντελεστές

 • Μετάφραση: Θανάσης Χατζόπουλος
 • Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
 • Σκηνικά κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
 • Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
 • Επιμέλεια Κίνησης: Μαριάννα Τσαγκαράκη
 • Βίντεο, φωτογραφίες & βοηθός σκηνοθέτης: Φάνης Βλασταράς
 • Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος
 •  Παραγωγή: Ομάδα  Αστροναύτες

Παίζει ο Ντίνος Ποντικόπουλος

Info

 • Παραστάσεις: 9-10 Ιουνίου, Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή 20.00
 • Διάρκεια:90 λεπτά
 • Τιμή εισιτηρίου: 10€, Φοιτητικό- άνω των 65: 8€, Ατέλειες-ανέργων: 5€
 • Τηλ. κρατήσεων: 2310854333

Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ