Σεμινάριο δημιουργικού θεάτρου

με τη Σοφία Πάσχου

16-17 Δεκεμβρίου 2017
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Το σεμινάριο

Δημιουργώντας θέατρο από το τίποτα

Ένα θέατρο που δε στηρίζεται στα σκηνικά, τα κοστούμια, τους φωτισμούς. Ένα θέατρο που έχει στο επίκεντρό του τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Ένα θέατρο που βασίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και την εφευρετικότητα. Ένα θέατρο για την εποχή μας. Ήδη έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε: το σώμα, τη φωνή, τη φαντασία. Στο σεμινάριο θα μάθουμε να τα αξιοποιούμε. Με ασκήσεις και τεχνικές από την παιδαγωγική του Lecoq θα μάθουμε πως τα εργαλεία αυτά είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε το θέατρο που εμείς θέλουμε. Το δικό μας θέατρο.

Θεματικές σεμιναρίου

– Ρυθμός και φωνή

– Παρουσία στη σκηνή

– Δημιουργία χαρακτήρων μέσα από την παρατήρηση της καθημερινής ζωής

– Storytelling (διαφορετικοί τρόποι να πεις μια ιστορία)

– Παιχνίδι

Ηθοποιός και παιχνίδι

Ο ηθοποιός, πολλές φορές, ξεχνά την αρχή της τέχνης του, το παιχνίδι. Γι’αυτό, είναι σημαντικό να ξαναβρεί την αφέλεια, την αθωότητα και την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις, στοιχεία τεχνικής και με βάση τον αυτοσχεδιασμό, θα διερευνηθεί ο δρόμος που οδηγεί τον ηθοποιό να εξελιχθεί από απλός ερμηνευτής σε ηθοποιό-δημιουργό. Ένας δρόμος που ξεκινά από την ατομική δημιουργία και καταλήγει στη συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας. Η αναζήτηση ενός κοινού θεατρικού κώδικα.

Σωματικό θέατρο

Ο όρος «σωματικό θέατρο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει μια μεγάλη γκάμα θεατρικών πρακτικών, με πολύ διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές έχουν μια κοινή συνισταμένη: υπηρετούν ένα θέατρο ζωντανό και δημιουργικό, που πραγματοποιείται μέσα από μια συλλογική διαδικασία, με το σώμα να αποτελεί το όχημα για την καλλιτεχνική δημιουργία. Άλλωστε, όπως είχε πει ο J. Lecoq: «To σώμα γνωρίζει πράγματα που το μυαλό αγνοεί».

Η Σοφία Πάσχου

Η Σοφία Πάσχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή «Αρχή» το 2004 και από τη LISPA (London International School Of Performing Arts) το 2008. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Pedagogical Training Program στη LISPA και εντάχθηκε στο δυναμικό της Σχολής. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας  Patari Project, όπου έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “10cm up”, “10cm updated”, «Ο Μπαλ στον αέρα», «Οδύσσεια», «Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο» και «Μύτη». Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Lilo Baur και Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, την Dessislava Stefanova, καθώς και με τις ομάδες Out of Chaos και Βabakas.