Απόκοπος 

του Μπεργαδή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το έργο

Μια αφήγηση ενός ονείρου, ενός ταξιδιού στον Άδη, τον Άδη των δημοτικών τραγουδιών, όπου ο αφηγητής συναντά δύο νεκρούς και συνομιλεί μαζί τους.

Ένας ύμνος για της απλές καθημερινές χαρές της ζωής.

Ένα παιχνίδι αφηγηματικής δράσης που κινείται ανάμεσα στο τότε και το τώρα, στο θάνατο και τη ζωή, στο άχρονο και το σύγχρονο.

Ο Απόκοπος γράφτηκε από τον ενετοκρητικό Μπεργαδή, το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα. Εκδόθηκε το 1509 και είναι η πρώτη γνωστή έντυπη έκδοση ελληνικού βιβλίου σε δημοτική γλώσσα.

Είναι ένα ποίημα γραμμένο σε μεσαιωνικά ελληνικά, γλώσσα κοινή της δημώδους βυζαντινής λογοτεχνίας, με πολλούς αρχαϊσμούς και στοιχεία του κρητικού ιδιώματος.

Η παράσταση

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το Φλεβάρη του ’17, στο Θέατρο Κλειώ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Στα μέσα Ιουνίου ανέβηκε στο Αλατζά Ιμαρέτ, ένα ιστορικό μνημείο της πόλης, σύγχρονο του Απόκοπου.  Τον Ιούλιο συμμετείχε σε δύο φεστιβάλ στην Αθήνα, στο Athens Fringe Live και στο Reborn in Athens, και στη συνέχεια κατέβηκε στην Κρήτη για πέντε παραστάσεις. Το Νοέμβρη, ξανά Κρήτη, παρουσιάστηκε στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης στο Ρέθυμνο και στο Θέατρο Κρήτης στο Ηράκλειο και τον Δεκέμβριο ήταν για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Φούρνος στην Αθήνα.

Οι συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Μαρίνα Κακουλλή
  • Ερμηνεία-σύλληψη-δραματουργία: Γεωργία Πολοπετράκη
  • Poster design and photos: Ηλίας Τσιρίδης

Info

Παραστάσεις: Δευτέρα 8 & Τρίτη 9 Ιανουαρίου στις 9.30 μ.μ.