Εργαστήρι Τεχνικής Alexander

Πώς να πετυχαίνουμε περισσότερα κάνοντας λιγότερα!

Διδασκαλία: Μαρία Σαλτίρη

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για πρώτη φορά, το Θέατρο Τ συνεργάζεται με τη Μαρία Σαλτίρη, εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Τεχνικής Alexander και επίσημο διδακτικό μέλος του οργανισμού Alexander Technique International, εντάσσοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σεζόν 2022-2023 ένα νέο εργαστήρι ενηλίκων πάνω στην Τεχνική που μας μαθαίνει να πετυχαίνουμε περισσότερα κάνοντας λιγότερα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους/ες όσοι/ες επιθυμούν να απαλλαγούν από άγχος, μυϊκούς πόνους, περιττή μυϊκή ένταση ή χαμηλή απόδοση που οφείλονται σε κινητικές συνήθειες και δυσχεραίνουν τις καθημερινές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες, μαθαίνοντας πώς να τις αλλάξουν για να βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

Η Τεχνική Alexander είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζεται αποτελεσματικά εδώ και 100 χρόνια σε όλο τον κόσμο, προάγοντας την ψυχοσωματική υγεία των ανθρώπων.

Μέσα από την Τεχνική Alexander, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να «επαναπρογραμματίζουν» νου και σώμα, αλλάζοντας απλά και πρακτικά τον τρόπο που χρησιμοποιούν το ίδιο τους το σώμα και μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν και να σταματούν τις επίπονες κινήσεις και τη μη ωφέλιμη στάση του σώματός τους.

Με τα εργαλεία που προσφέρει η Τεχνική Alexander καθώς και με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου εκπαιδευτή, καταφέρνουν να απαλλαγούν από τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημά τους, αποκαθιστώντας τον συντονισμό και την αρμονία που κάθε ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από τη φύση του να έχει.

Η Τεχνική Alexander μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας που επιθυμούν:

 • Να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους αποβάλλοντας την υπερβολική μυϊκή ένταση που μπορεί να προκληθεί από δραστηριότητες που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία, επαναλαμβανόμενη κίνηση ή καθιστική εργασία σε υπολογιστή.
 • Να απαλλαγούν από χρόνιους πόνους (στον αυχένα, το κεφάλι, τη μέση, την πλάτη κτλ.).
 • Να διαχειριστούν και να μειώσουν το άγχος και το στρες στην καθημερινότητά τους.
 • Να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην παρουσίαση ή τη δημόσια ομιλία (public speaking).
 • Να βελτιώσουν την αναπνοή και την ποιότητα της φωνής τους (ιδιαίτερα σημαντικό για ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές και άλλους performers).
 • Να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση.
 • Να μειώσουν τους πόνους που συνοδεύουν το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου και να βελτιώσουν σημαντικά τον ήχο τους.
 • Να προσθέσουν ροή, συνέπεια και χάρη στην κίνηση/ερμηνεία τους (χορευτές/ηθοποιοί).

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υψηλών απαιτήσεων και στόχων, όπως ηθοποιοί του Hollywood, υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, πρωταθλητές, χορευτές, τραγουδιστές και χειρούργοι, έχουν βρει στην Τεχνική Alexander τη βοήθεια που αναζητούσαν για τη διαρκή βελτίωση της απόδοσής τους και της ποιότητας της ζωής τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Open Day: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, 20:00-22:00
 • Διάρκεια εργαστηρίου: 12 Οκτωβρίου 2022 – 14 Ιουνίου 2023
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 20:00-22:00
 • Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
 • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ

Γνωρίστε τη Μαρία Σαλτίρη

Η Μαρία Σαλτίρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (αριστούχος της κατεύθυνσης Υποκριτικής), καθώς και κλασική κιθάρα, κλασικό, jazz και χορωδιακό τραγούδι, πιάνο, αρμονία και φωνητική. Ξεκίνησε να παίζει θέατρο στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης και στη συνέχεια συνεργάστηκε με όλες τις κρατικές σκηνές, πολλά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καθώς και με παραγωγούς στο ελεύθερο θέατρο.

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες Peter Stein, Γιάννη Χουβαρδά, Θωμά Μοσχόπουλο, Θέμη Μουμουλίδη, Νίκο Χουρμουζιάδη, Γλυκερία Καλαϊτζή, Τάσο Ράντζο κ.ά.

Έχει εργαστεί ως δασκάλα θεατρικής αγωγής σε δημόσια σχολεία της Αττικής.

Σπούδασε την Τεχνική Alexander με τον Dr. Don Weed στο Μπρίστολ της Αγγλίας και είναι μέλος του ΑΤΙ (Alexander Technique International) συνεχίζοντας διαρκώς την επιμόρφωσή της στα θέματα της Τεχνικής Alexander.

Από το 2008, έχει ζήσει μαζί με την οικογένειά της στη Γαλλία, την Ιταλία, το Μεξικό, το Χονγκ Κονγκ και τη Μόσχα. Έχει εργαστεί στις χώρες αυτές ως δραματολόγος (TNP Théâtre National Populaire de Villeurbanne), ως voice coach και δασκάλα τραγουδιού και ως διευθύντρια χορωδίας σε σχολεία (EFAD Mexico City), ενώ έχει σκηνοθετήσει ερασιτέχνες ηθοποιούς σε θεατρικά εργαστήρια στο Χονγκ Κονγκ και στη Μόσχα. Έχει δώσει σεμινάρια Τεχνικής Alexander στις παραπάνω χώρες, με μαθητές διαφόρων εθνοτήτων και ηλικιών.

Είπαν για τη Μαρία Σαλτίρη

«Η Μαρία με μύησε στην Τεχνική Alexander και μέσα από τα μαθήματά της έμαθα να ακούω το σώμα μου, να συνειδητοποιώ περισσότερο τις κινήσεις μου και να απελευθερώνω κάθε περιττή ένταση. Βρήκα τις συνεδρίες της θεραπευτικές και πολύτιμες.»

Namita, Νηπιαγωγός, Σιγκαπούρη

«Η Μαρία με έκανε να καταλάβω και να νιώσω τις εντάσεις στο σώμα μου αλλά και τις κακές συνήθειες ή τα «πιστεύω» που το κυβερνούσαν. Μου έμαθε πώς να ισορροπώ το κεφάλι μου στο σώμα και με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πώς η κακή χρήση του σώματός μου είχε αντίκτυπο στα συναισθήματα και τις σχέσεις μου. Η Μαρία σε καθοδηγεί υπομονετικά μέχρι να συνειδητοποιήσεις τον εαυτό σου. Αυτή η γνώση δεν ξεχνιέται ποτέ.»

Μαριόν, Φιλόλογος και καθηγήτρια θεάτρου, Χονγκ Κονγκ

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
ΔΕΣ ΤΟ VIDEO!

OPEN DAY 2022