Εργαστήρι Υποκριτικής Αρχαρίων – Απελευθέρωση
Διδασκαλία: Σοφία Βούλγαρη – Αλέξανδρος Μιχαήλ
Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, το Θέατρο Τ επιστρέφει δυναμικά με ένα ανανεωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο ετήσια εργαστήρια υποκριτικής: ένα για αρχάριους και ένα για προχωρημένους μαθητές.
Με στόχο οι συμμετέχοντες να βιώσουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία, φέτος, για πρώτη φορά, οι δύο τόσο διαφορετικοί μα εξίσου χαρισματικοί δάσκαλοί μας ενώνουν τις δυνάμεις τους και διδάσκουν παράλληλα και στα δύο εργαστήρια, συνδυάζοντας μοναδικά το θέατρο λόγου (ειδίκευση: Σοφία Βούλγαρη) με το σωματικό θέατρο (ειδίκευση: Αλέξανδρος Μιχαήλ).
Με αφοσίωση στην τέχνη του θεάτρου, ανήσυχο πνεύμα και υψηλό επαγγελματισμό, το Θέατρο Τ συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τη θεατρική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, μέσα από ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών που θα διευρύνει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες των συμμετεχόντων.
* Για όλους/όλες τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες των Εργαστηρίων Υποκριτικής, ισχύουν ειδικές τιμές για τα σεμινάρια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος και τις παραστάσεις που φιλοξενούνται στη σκηνή του Τ τη σεζόν 2024-2025.
Μπορεί το θέατρο να γίνει «όπλο» για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης (ψηφιακής) εποχής; Στόχος του τμήματος αρχαρίων είναι η απελευθέρωση των συμμετεχόντων μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια που προκαλούν οι συνθήκες στις οποίες ζούμε, την έλλειψη εγγύτητας, την κρίση στις κοινωνικές σχέσεις και τα επικοινωνιακά «κενά», την υπερπληροφόρηση και την απόσπαση προσοχής στην οποία οδηγεί.
Βελτιώνοντας τον εαυτό τους και τη σχέση τους με τους άλλους, οι συμμετέχοντες θα γίνουν σταδιακά μια δεμένη ομάδα και μαζί θα εξερευνήσουν τις αρχές της σκηνικής λειτουργίας, θα εξοικειωθούν με τις έννοιες του θεατρικού ρόλου και της θεατρικής αφήγησης και θα δημιουργήσουν από το μηδέν κάτι ξεχωριστό, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με το κοινό μέσα από μια ανοιχτή παρουσίαση στο τέλος της χρονιάς.
Τι θα κατακτήσετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
- Να ακούτε πραγματικά τους άλλους και να επικοινωνείτε μαζί τους καθαρά και με στόχο.
- Να εμπιστεύεστε τους άλλους και να συνεργάζεστε μαζί τους χωρίς να τους κρίνετε.
- Να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας και να βιώνετε τη χαρά του παιχνιδιού.
- Να εκφράζεστε ελεύθερα ξεπερνώντας προσωπικούς φόβους και εμπόδια.
- Να εστιάζετε την ενέργειά σας στο εδώ και τώρα της θεατρικής συνθήκης.
- Να ενεργοποιείτε και να μεταμορφώνετε το σώμα σας.
- Να καλλιεργήσετε τα εκφραστικά εργαλεία σας.
- Να κατανοείτε τις βασικές αρχές της σκηνικής λειτουργίας (χώρος, χρόνος, όγκος, ενέργεια, δυναμική, ισορροπία, ρυθμός).
- Να εξοικειωθείτε με τις απαιτήσεις του ρόλου και της σκηνής (σωματοποίηση λόγου, συναισθηματική συμμετοχή, σωματική και λεκτική επικοινωνία, σκηνική συνεργασία).
- Να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία της διαδρομής από το κείμενο στη σκηνή.
Σε ποιους απευθύνεται:
Το Εργαστήρι Υποκριτικής Αρχαρίων απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς ή με μικρή προηγούμενη εμπειρία που αγαπούν το θέατρο και θέλουν, μέσα από την απελευθερωτική δύναμή του, να ενισχύσουν τον πυρήνα τους και να αναπτυχθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Open Day: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, 18:00-20:00 (Α’ Τμήμα) και 20:00-22:00 (Β’ Τμήμα)
Έναρξη μαθημάτων: 16 Οκτωβρίου 2024
Πρόγραμμα μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 18:00-22:00
Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: Lemon Art Studio, (Πτολεμαίων 26, 4ος όροφος)
Σοφία Βούλγαρη
Η Σοφία Βούλγαρη είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Flowers Kids Yoga School. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα. Έχει διδαχθεί Βutoh από τους Gregory Glazynov και Natalia Zhestovskaya και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Σίμο Κακάλα, Άντζελα Μπρούσκου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Οικονόμου και Μαργαρίτα Μάντακα.
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες: Χριστίνα Χατζηβασιλείου στα έργα «Βυσσινόκηπος», «Βασίλισσα της ομορφιάς» και «Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), τη Νικαίτη Κοντούρη στο «Χορεύοντας στη Λούνασα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και Ιωαννίνων), τη Γλυκερία Καλαϊτζή στο “Καθαρό Σπίτι” (Passatempo), στο «Ψυχή Μπόλικη» (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών), στο «Τέλος του παιχνιδιού» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και στο «Frozen» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), την Ελένη Δημοπούλου στο «Το Νερό της Ζωής» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και «Τα σαράντα κλειδιά» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), τον Γιάννη Μαργαρίτη στα έργα «Ηλέκτρα», «Στο Μεγάλο Δρόμο», «Μπλέξαμε τις μύτες μας» και «Φουστ» (Θέατρο της Άνοιξης), καθώς και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (Λυρική Σκηνή).
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι παιδαγωγός και σκηνοθέτης με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο, καθώς και performance και installation artist. Σπούδασε Σύγχρονη Performance στο Brunel University και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο LISPA (London International School of Performing Arts) στο Λονδίνο. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2007 έως το 2013 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως performer και σκηνοθέτης, ενώ από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο PANPHYS από το International Festival of Mime and Physical Theatre (Σκόπια) για την παράσταση “Κομμάτι για 2” και με την Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το Queer Theatre Awards (Αθήνα) για την παράσταση “Splinters” της Νίνας Ράπη. Το 2016 ήταν ένας από τους 21 καλλιτέχνες που επέλεξαν οι οργανισμοί ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση performance AS ONE. Υπήρξε υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Roberto Cimetta. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου και τιμηθεί με υποτροφία από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων δουλειές του στο Λονδίνο (Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, Etcetera Theatre), στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, A Small Argo Full of Art – Θέατρο Αργώ), στη Βενετία (Biennale Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia), στη Βαϊμάρη (OMA), στα Σκόπια (Macedonian National Opera and Ballet) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε,
Μέγαρο Μουσικής, Blackbox, Θέατρο Τ, Action Field Kodra).
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Poetic Matters, Theatre Lab κ.α. και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως: English National Opera, Birmingham Repertory Theatre, Unity Theatre, Southbank Centre, Battersea Arts Centre, The Roundchapel (Αγγλία) και Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα).
Έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Σωματικού Θεάτρου ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος ανάμεσα σε άλλους, με τους οργανισμούς ΚΘΒΕ, Θέατρο Τ, Α4Μ (Θεσσαλονίκη), Studio Κινητήρας (Αθήνα), Dance Studio Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων και Σπασμένο Ρόδι (Καστοριά).
Από το 2017 είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη.