Εργαστήρι Υποκριτικής Τ2 – Εξέλιξη

Διδασκαλία: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Σοφία Βούλγαρη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Εργαστήρι Υποκριτικής Τ2 αποτελεί τη συνέχεια του Τ1. Απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν αποκτήσει μία βάση θεατρικής εκπαίδευσης, έχοντας συμμετάσχει είτε στα μαθήματα του Τ1 είτε σε μαθήματα άλλων θεατρικών εργαστηρίων, και επιθυμούν να γνωρίσουν βασικές αρχές σωματικού θεάτρου, να εμβαθύνουν σε θεατρικά κείμενα και ρόλους και να αποκτήσουν την πολύτιμη εμπειρία της σκηνής, μέσα από την προετοιμασία και το ανέβασμα μιας παράστασης στο τέλος της χρονιάς.

Κάθε κύκλος περιλαμβάνει μαθήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευόμενοι καταφέρνουν:

 • Να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο σώμα τους και να μάθουν να το χρησιμοποιούν στο εδώ και τώρα της θεατρικής συνθήκης.
 • Να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τους άλλους και να καλλιεργήσουν την ομαδικότητά τους.
 • Να βελτιώσουν τη σκηνική παρουσία τους.
 • Να κατανοούν σε βάθος θεατρικά κείμενα και να χτίζουν θεατρικούς ρόλους.
 • Να εκφράζουν την αλήθεια τους και να τη μοιράζονται με το κοινό, ξεπερνώντας προσωπικές δυσκολίες, εμπόδια και φόβους.
 • Να βιώσουν τη μαγεία της σκηνής, πρωταγωνιστώντας σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μιας θεατρικής παράστασης.

* Για όλους/όλες τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τ2, ισχύουν ειδικές τιμές για τα σεμινάρια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος και τις παραστάσεις που φιλοξενούνται στη σκηνή του Τ τη σεζόν 2023-2024.  

1ος κύκλος: Let’s get physical!

Περιγραφή

Στον πρώτο κύκλο με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ, «βουτάμε» στο συναρπαστικό παρόν και εκπαιδεύουμε το σώμα μας να σκέφτεται, να δρα και να αντιδρά στο εδώ και τώρα της θεατρικής πράξης. Μέσα από την απελευθερωτική δύναμη του παιχνιδιού, σωματικές ασκήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου καθώς και ατομικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, ασκούμαστε στη σκηνική δέσμευση, την εγρήγορση, την ενέργεια, τη διάδραση, την επικοινωνία και τον ρυθμό. Στόχος μας; Να ακονίσουμε τη φαντασία μας, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στο σώμα μας, τη διαίσθησή μας και τους άλλους, να δημιουργήσουμε αυθεντικές σχέσεις και καταστάσεις στον χώρο και να βελτιώσουμε τη σκηνική παρουσία μας.

Πληροφορίες

 • Open Day: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, 18:00-20:00 (Α’ Τμήμα) και 20:00-22:00 (Β’ Τμήμα)
 • Διάρκεια μαθημάτων: 19 Οκτωβρίου – 21 Δεκεμβρίου 2023
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη, 18:00-22:00
 • Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

2ος κύκλος: Let’s dive in text!

Περιγραφή

Στον δεύτερο κύκλο με τη Σοφία Βούλγαρη, έχοντας βελτιώσει τη σκηνική μας αντίληψη για το σώμα μας, «βουτάμε» σε θεατρικά κείμενα που μας αφορούν, τα μελετάμε σε βάθος, κατανοούμε τα νοήματά τους και αναζητάμε τις δικές μας αλήθειες μέσα σε αυτά. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, δουλεύουμε ρόλους, ενώ μέσα από ασκήσεις ορθοφωνίας και πρακτικές της γιόγκα, εξερευνούμε πτυχές τους με το σώμα μας, αφήνοντάς το να εκφραστεί και μας εκπλήξει. Στο τέλος του κύκλου, με την καθοδήγηση της Σοφίας Βούλγαρη, μιας ηθοποιού με πολυετή εμπειρία στο θεατρικό σανίδι, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν πάρει μια γεύση από το πώς μια ιδέα γίνεται σκηνική πράξη.

Πληροφορίες

 • Διάρκεια μαθημάτων: 11 Ιανουαρίου – 14 Μαρτίου 2024
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη, 18:00-22:00
 • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

3ος κύκλος: See you on stage!

Περιγραφή

Στον τρίτο κύκλο με τη Σοφία Βούλγαρη, είμαστε πλέον έτοιμοι να βιώσουμε την εμπειρία της σκηνής. Εστιάζουμε στον θεατρικό ρόλο, δουλεύουμε τους στόχους και τα κίνητρά του, εκπαιδευόμαστε στην απεύθυνση και μαθαίνουμε να ακούμε ενεργητικά και να απαντάμε αληθινά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, φώτα και μουσικές, δημιουργούμε μαζί μια θεατρική παράσταση από το μηδέν και ανεβαίνουμε στη σκηνή του Θεάτρου Τ για να μοιραστούμε τη δουλειά μας με το κοινό!

Πληροφορίες

 • Διάρκεια μαθημάτων: 21 Μαρτίου – 6 Ιουνίου 2024
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη, 18:00-22:00
 • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι παιδαγωγός και σκηνοθέτης με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο, καθώς και performance και installation artist. Σπούδασε Σύγχρονη Performance στο Brunel University και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο LISPA (London International School of Performing Arts) στο Λονδίνο. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2007 έως το 2013 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως performer και σκηνοθέτης, ενώ από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο PANPHYS από το International Festival of Mime and Physical Theatre (Σκόπια) για την παράσταση “Κομμάτι για 2” και με την Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το Queer Theatre Awards (Αθήνα) για την παράσταση “Splinters” της Νίνας Ράπη. Το 2016 ήταν ένας από τους 21 καλλιτέχνες που επέλεξαν οι οργανισμοί ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση performance AS ONE. Υπήρξε υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Roberto Cimetta. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου και τιμηθεί με υποτροφία από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων δουλειές του στο Λονδίνο (Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, Etcetera Theatre), στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, A Small Argo Full of Art – Θέατρο Αργώ), στη Βενετία (Biennale Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia), στη Βαϊμάρη (OMA), στα Σκόπια (Macedonian National Opera and Ballet) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε,
Μέγαρο Μουσικής, Blackbox, Θέατρο Τ, Action Field Kodra).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Poetic Matters, Theatre Lab κ.α. και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως: English National Opera, Birmingham Repertory Theatre, Unity Theatre, Southbank Centre, Battersea Arts Centre, The Roundchapel (Αγγλία) και Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα).

Έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Σωματικού Θεάτρου ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος ανάμεσα σε άλλους, με τους οργανισμούς ΚΘΒΕ, Θέατρο Τ, Α4Μ (Θεσσαλονίκη), Studio Κινητήρας (Αθήνα), Dance Studio Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων και Σπασμένο Ρόδι (Καστοριά).

Από το 2017 είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία Βούλγαρη

Η Σοφία Βούλγαρη είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Flowers Kids Yoga School. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα. Έχει διδαχθεί Βutoh από τους Gregory Glazynov και Natalia Zhestovskaya και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Σίμο Κακάλα, Άντζελα Μπρούσκου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Οικονόμου και Μαργαρίτα Μάντακα.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες: Χριστίνα Χατζηβασιλείου στα έργα «Βυσσινόκηπος», «Βασίλισσα της ομορφιάς» και «Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), τη Νικαίτη Κοντούρη στο «Χορεύοντας στη Λούνασα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και Ιωαννίνων), τη Γλυκερία Καλαϊτζή στο “Καθαρό Σπίτι” (Passatempo), στο «Ψυχή Μπόλικη» (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών), στο «Τέλος του παιχνιδιού» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και στο «Frozen» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), την Ελένη Δημοπούλου στο «Το Νερό της Ζωής» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και «Τα σαράντα κλειδιά» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), τον Γιάννη Μαργαρίτη στα έργα «Ηλέκτρα», «Στο Μεγάλο Δρόμο», «Μπλέξαμε τις μύτες μας» και «Φουστ» (Θέατρο της Άνοιξης), καθώς και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (Λυρική Σκηνή).

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
A LIFE-CHANGING EXPERIENCE
A NEVER-ENDING JOURNEY
FAVOURITE MOMENTS
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ (2023)

T2 in action / October – December 2023 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from Open Day 2023 / Photos: Christos Kyriazidis

T2 in action / January – March 2023 / Photos: Christos Kyriazidis

T2 in action / October-December 2022 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from Open Day 2022 / Photos: Christos Kyriazidis