Η καρδιά του ελεύθερου θεάτρου της Θεσσαλονίκης χτυπά στο Θέατρο Τ!

Συμπληρώνοντας εννέα χρόνια λειτουργίας, το Θέατρο Τ έχει διαμορφώσει για τη σεζόν 2023-2024 ένα πρόγραμμα που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από παραγωγές καλλιτεχνικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης.

Με πίστη στο δυναμικό της πόλης, για ακόμα μία χρονιά το Τ δίνει χώρο και χρόνο στους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης που αντιστέκονται στο brain drain της εποχής μας και με πείσμα επενδύουν στην ενίσχυση του τοπικού ελεύθερου θεάτρου και τη διεύρυνση της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με 6 παραγωγές από τις εταιρείες θεάτρου Αντίρρηση, Monks, Aloof, Ars Moriendi και Drama Queens και 2 δικές του παραγωγές, φέτος, η καρδιά του ελεύθερου θεάτρου της πόλης χτυπά στο Θέατρο Τ!

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της σεζόν 2023-2024:

Ψυχολογία Συριανού Συζύγου: Χριστίνα

Μετά από έναν επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων σε Θεσσαλονίκη (Θέατρο Τ) και Σύρο (Ινστιτούτο Κυβέλη), η σπαρταριστή νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη επιστρέφει στο Τ για 6 παραστάσεις, σε μια σκηνική διασκευή που αντιστρέφει το μοτίβο των καλών και φρόνιμων γυναικών που παραμένουν σιωπηλές και βουβές. Στην παράσταση, η αφηγηματική οπτική αλλάζει, αποκαλύπτοντας τον στερεοτυπικό πατριαρχικό λόγο, τον οποίο η γυναίκα (Χριστίνα) επαναλαμβάνει και ενσωματώνει μέχρι να κατορθώσει να τον αποβάλει.

Διασκευή: Αιμιλία Βάλβη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Επί σκηνής: Αιμιλία Βάλβη, Γιώργος Δημητριάδης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αντίρρηση

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: 22, 23, 24 και 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2023 (Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00)

Ολεάννα του David Mamet

Ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας, ένα ανελέητο παιχνίδι φύλων και εξουσίας ανάμεσα σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου και μια φοιτήτρια.

Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Καρματζόγλου

Επί σκηνής: Γιάννης Μαυρόπουλος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου MONKS

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: Από 25 Σεπτεμβρίου 2023, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

ΚΡΑΠ του Στέλιου Ναλμπάντη

Μια μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται σε μια φυλακή και εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα. Τι σχέση έχουν ο Μπέκετ, η Παναγία και ένα σάπιο παράθυρο; Πρόκειται για την τρίτη παραγωγή του καλλιτεχνικού σχήματος Aloof μετά τον Σωσίβιο και τη Γλασκώβη.

Σκηνοθεσία: Μαρία Γρίβα

Επί σκηνής: Δημήτρης Αϊναλής, Γιώργος Κυργίδης, Στράτος Λαζαρίδης, Στέλιος Ναλμπάντης, Όλγα Πάπιστα, Κατερίνα Σταμνά, Κώστας Τσουγκράνης, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου. Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Κύργινας

Παραγωγή: Aloof

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: 13 – 29 Οκτωβρίου 2023 (Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00)

Humanitarium της Στέλλας Παπαδημητρίου

Η παράσταση αποτελεί ένα ζωντανό πείραμα που αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τέλος του και λαμβάνει χώρα στο απόλυτο παρόν της κοινωνίας. Το κοινό είναι ένα μικρό δείγμα της. Στο εδώ και τώρα ο θεατής μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός ανθρώπου, μπορεί να αναλάβει ρόλο δικαστή, δήμιου ή εξομολόγου που δίνει άφεση. Όπως δηλαδή κάνει ή μάλλον, πιο σωστά, όπως κάνουμε κάθε μέρα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας

Επί σκηνής: Δημήτρης Δάγκαλης Νικόλας Δρίγκας, Μαΐρα Σιδερίδου, Κατερίνα Συναπίδου

Παραγωγή: Ars Moriendi Theatre Group

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: 3 – 19 Νοεμβρίου 2023 (Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00)

Έντα Γκάμπλερ του Henrik Ibsen

Μετά από έναν επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων την προηγούμενη σεζόν, το εμβληματικό έργο του Ibsen επιστρέφει στη σκηνή του Τ. Συνομιλώντας με το σήμερα, η παράσταση εστιάζει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία της πιο αινιγματικής ηρωίδας της παγκόσμιας δραματουργίας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία.

Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

Επί σκηνής: Σοφία Βούλγαρη, Χριστίνα Δαγκάκη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Ιωάννης Καμπούρης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Λίλα Παντελίδου

Παραγωγή: Passatempo (Θέατρο Τ)

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: Από 1 Δεκεμβρίου 2023 (Δευτέρα & Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00)

Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ του Luigi Pirandello

Έργο-ορόσημο της παγκόσμιας πεζογραφίας, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η ταραχώδης ζωή του Ματία Πασκάλ, ενός εύπορου κτηματία που χάνει την περιουσία του και καταλήγει δημόσιος βιβλιοθηκονόμος και στη συνέχεια…κατά λάθος νεκρός, ζωντανεύει μέσα από τη συλλογική σκηνική αφήγηση και με τη χρήση πολυμέσων, σε μια παράσταση που προσπαθεί να ανακαλύψει αν το όνειρο μιας απόλυτα ελεύθερης ζωής αποτελεί πραγματικότητα ή φενάκη.

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Επί σκηνής: Ιωάννης Καμπούρης, Πάνος Κεφαλούρος, Ανδρομάχη Μπάρδη, Βάσια Τσιαούση

Παραγωγή: Passatempo (Θέατρο Τ)

*Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: Από 19 Ιανουαρίου 2024 (Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00)

The three million dollar lunch του Fred Carmichael

Πόσες αναμνήσεις χωράνε σε μια γεύση; Πόσο να κοστίζει άραγε το τελευταίο κομματάκι  σοκολάτας; Σε μια εποχή που φαντάζει μακρινή, αλλά μπορεί και όχι, τα φυσικά τρόφιμα έχουν εκλείψει και οι άνθρωποι τρέφονται πλέον με χάπια. Ένα έργο που θα θέλαμε να είναι απλά αλληγορικό. Αλλά δεν είναι.

Mετάφραση- Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Επί σκηνής: Στέλλα Νικολαΐδου, Άννα Σωτηρούδη, Σοφία Ταγταλενίδου, Μελίνα Ταχτσίδου, Δόμνα Χουρναζίδου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Drama Queens

*Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: Από 22 Ιανουαρίου 2024 (Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:30)

Οθέλλος / Πορνογραφία

Με αφετηρία το σαιξπηρικό πρωτότυπο, η παράσταση εστιάζει στα έμφυλα στερεότυπα και συνδέει την πορνογραφία με τις δολοφονίες γυναικών.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Επί σκηνής: Αιμιλία Βάλβη, Γιώργος Κριθάρας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αντίρρηση

*Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: Από 5 Απριλίου 2024 (Δευτέρα, Τρίτη & Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00)

 

Τέλος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Θέατρο Τ συμπράττει με τις Συνέργειες Πολιτισμού και φιλοξενεί, στις 18, 19 και 20 Μαρτίου 2024, τα νέα θεατρικά έργα που θα αναδειχθούν από το τετράμηνο εργαστήρι δημιουργικής γραφής του Outreach Project 3. Τα έργα θα παρουσιαστούν, όπως και πέρσι, σε μορφή θεατρικών αναλογίων, με τη συμμετοχή νέων σκηνοθετών και ηθοποιών της Θεσσαλονίκης.