Ονειροφάγος

Βασισμένο σε ιστορίες των Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα & Λευκάδιου Χερν

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

17 Μαρτίου9 Απριλίου 2023

3 επιπλέον παραστάσεις: 21, 22 & 23 Απριλίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Το όνομα του πλάσματος είναι Μπακού και η αποστολή του είναι να τρώει τα όνειρα.»

Η νέα παραγωγή του Θεάτρου Τ προσκαλεί το κοινό σε ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στο ελάχιστα γνωστό σύμπαν της ιαπωνικής λογοτεχνίας, σε μια ονειρική καταβύθιση στον υπερφυσικό τρόπο θέασης της ανθρώπινης ύπαρξης, ζωντανεύοντας, για πρώτη φορά επί σκηνής, περίτεχνες ιστορίες των Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα και Λευκάδιου Χερν, δύο από τις πιο γνωστές και επιδραστικές μορφές των ιαπωνικών γραμμάτων.

Τη σκηνοθεσία του «Ονειροφάγου» αναλαμβάνει ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, ένας από τους πέντε σκηνοθέτες που επιλέχθηκαν από την Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου τη σεζόν 2022-2023, ο οποίος συστήθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από τη «Μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι που ανέβασε πέρσι στο Τ με την ομάδα “Male di Luna”, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Εκκινώντας από τον παραδοσιακό μύθο του «Ονειροφάγου», όπως έχει καταγραφεί από τον Λευκάδιο Χερν, η σκηνή του Τ μετατρέπεται σε μια «έκθεση ονείρων», όπου τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός ενσαρκώνουν συλλογικά τις αλλόκοτες ιστορίες του Ακουταγκάβα, οι οποίες ακροβατούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το τρομακτικό και το κωμικό, την καυστική κοινωνική κριτική και την ποιητική αλληγορία. Ιστορίες για απίθανα γεγονότα, απόκοσμα πλάσματα και παράξενους ανθρώπους που τείνουν να κατασκευάζουν ψευδείς πραγματικότητες προκειμένου να βρουν διαφυγή και ανακούφιση.

Αξιοποιώντας ποικίλα και πρωτότυπα θεατρικά εργαλεία και εκφραστικά μέσα, η παράσταση απελευθερώνει την ποιητική διάσταση και το αφοπλιστικό χιούμορ των ιστοριών, αναδεικνύοντας στοιχεία της παραδοσιακής και σύγχρονης ιαπωνικής κουλτούρας και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξία των ονείρων για την ανθρώπινη ύπαρξη, καθώς και τα ρευστά όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ανάμεσα σε όσα βλέπουμε και δεν βλέπουμε, σε όσα ζούμε και δεν ζούμε.

«Τον είδες τον δράκο; Τον είδες αλήθεια;»

Κείμενα: Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα, Λευκάδιος Χερν

Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Σκηνικά / Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου, Ευαγγελία Κιρκινέ

Μουσική / Ηχητικά εφέ: Γιώργος Χρυσικός

Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσπω Πύρτσιου

Γραφιστικός σχεδιασμός: Λάζαρος Παπανικολάου

Φωτογραφίες – Teaser: Χρήστος Κυριαζίδης

Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: Θέατρο Τ

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Ιωάννης Καμπούρης

Πάνος Κεφαλούρος

Ανδρομάχη Μπάρδη

Γιώργος Χρυσικός

Ο Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα (1892-1927) ήταν πολυγραφότατος Ιάπωνας συγγραφέας, γνωστός για την υφολογική του δεξιοτεχνία και τα διηγήματά του που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, βασίστηκαν σε γεγονότα του ιαπωνικού παρελθόντος. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, όπου σπούδασε αγγλική λογοτεχνία από το 1913 έως το 1916. Η δημοσίευση του διηγήματός του «Ρασομόν» το 1915 οδήγησε στη γνωριμία του με τον Νατσούμε Σοσέκι, τον σημαντικότερο Ιάπωνα μυθιστοριογράφο της εποχής, με την ενθάρρυνση του οποίου ο Ακουταγκάβα άρχισε να γράφει μια σειρά ιστοριών προερχόμενων από συλλογές ιαπωνικών παραμυθιών του 12ου και του 13ου αιώνα, υπό το πρίσμα της ιδιαίτερης ματιάς του και της σύγχρονης ψυχολογίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυμεταφρασμένους Ιάπωνες συγγραφείς, ενώ αρκετές από τις ιστορίες του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, όπως το διήγημά του «Ρασομόν» στο οποίο βασίστηκε ο Ακίρα Κουροσάβα για την ομότιτλη ταινία του (1950), μια από τις ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του ιαπωνικού κινηματογράφου.

Συγγραφέας με πολυσύνθετη προσωπικότητα και ευρύτατη γκάμα ενδιαφερόντων και υφολογικών στιλ, ο Λευκάδιος Χερν (1850-1904) χαρακτηρίστηκε ως «Οδυσσέας Τριών Ηπείρων», καθώς η περιπετειώδης ζωή και η δράση του μοιράστηκαν μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας (Ιαπωνίας). Γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Ελληνίδα, ενώ σε πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ιρλανδία, τα μουντά τοπία και τα μυστηριακά κάστρα της οποίας λέγεται ότι πυροδότησαν τη φαντασία του και το πάθος του για ιστορίες φαντασμάτων. Μετά από την Ιρλανδία και μία σύντομη περίοδο στο Λονδίνο, καταφεύγει, μόνος και πάμπτωχος, στον Νέο Κόσμο, όπου, μετά από τα πρώτα χρόνια της σκληρής δουλειάς και της οικονομικής ανέχειας, ξεκινά τη δημοσιογραφική του καριέρα στο Σινσινάτι και τη Νέα Ορλεάνη. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, αρχίζει να ασχολείται με τη μετάφραση και τη συγγραφή, συνεισφέροντας στην ανανέωση της αμερικανικής λογοτεχνίας με ένα είδος «ποιητικής πεζογραφίας». Στα 40 του αποφασίζει να εγκαταλείψει την επιτυχημένη καριέρα του για να περιπλανηθεί στην Άπω Ανατολή. Η παραμονή του στην Ιαπωνία υπήρξε καθοριστική για τη φήμη και τη δημοτικότητά του, συμβάλλοντας, μέσα από τις παράδοξες ιστορίες του, εμπνευσμένες από την πλούσια παράδοση της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, στη γνωριμία της Δύσης με τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία της Ανατολής.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Έως τις 9 Απριλίου 2023, κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

3 επιπλέον παραστάσεις: Παρασκευή 21 Απριλίου στις 21:30, Σάββατο 22 Απριλίου στις 21:00 και Κυριακή 23 Απριλίου στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 90’

Τιμές εισιτηρίων:

  • Κανονικό: 15 ευρώ 
  • Φοιτητών & άνω των 65: 12 ευρώ
  • Ανέργων, ΑμεΑ & πολυτέκνων: 10 ευρώ
  • Γενική Είσοδος κάθε Τρίτη: 10 ευρώ

Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ η πρώτη ώρα | +1€ για κάθε επόμενη ώρα

Σας ενδιαφέρει: Με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, έχετε 10% έκπτωση στο ουζερί «Το Πλατανάκι» ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Τ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

Στο Sushija (Μητροπόλεως 70, Θεσσαλονίκη), για την ευγενική παραχώρηση του εστιατορίου για τις ανάγκες της promo φωτογράφισης της παράστασης.

Στο Fractal Apparel (Πτολεμαίων 33, Θεσσαλονίκη) για την ευγενική παραχώρηση των ρούχων που χρησιμοποιήθηκαν στην promo φωτογράφιση της παράστασης.

21.03.23: Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης μιλά για την παράσταση στην εκπομπή “Με μια ομπρέλα κόκκινη” (Στο Κόκκινο 91.4) με την Έλσα Σπυριδοπούλου.

21.03.23: Συνέντευξη του Σωτήρη Ρουμελιώτη στη Ναταλία Νιτσοπούλου και το karfitsa.gr.

22.03.23: Αφιέρωμα στην παράσταση από το Rejected.gr.

22.03.23: Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης και η Ανδρομάχη Μπάρδη μιλούν για την παράσταση στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” (ΕΡΤ3) με την Έλσα Ποιμενίδου.

22.03.23: Συνέντευξη του Σωτήρη Ρουμελιώτη στη Μαριλένα Θεοδωράκου και το theatermag.gr.

31.03.23: Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης και ο Πάνος Κεφαλούρος μιλούν για την παράσταση στην εκπομπή “Ξεκινάμε Μαζί(DION Τηλεόραση) με τη Δήμητρα Μακρή.

εισιτηρια
teaser
radio spot
poster