Χορικότητα και προσωπική σκηνική παρουσία

Διήμερο εντατικό σεμινάριο

Εισηγήτρια: Αργυρώ Χιώτη

26 & 27 Νοεμβρίου 2022

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στόχος του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή στη λειτουργία του ηθοποιού ως ελεύθερου δρώντα ερμηνευτή, μέσα σε ένα σύνολο που καθορίζεται από όρους μουσικούς, κινησιολογικούς και αισθητηριακούς.

Εφαρμόζοντας τη σκηνική γλώσσα που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Αργυρώ Χιώτη πάνω στη χορικότητα, το σεμινάριο θα εστιάσει ως προς τον λόγο σε ένα ποίημα, στη φωνή και την πολυφωνία καθώς και στη σωματικότητα, πάντα σε σχέση με τον χώρο. Θα γίνει μια απόπειρα συντονισμού ενός συνόλου, αποβάλλοντας εκφραστικούς θεατρικούς αυτοματισμούς και ανοίγοντας χώρο για να αναδυθούν προσωπικά θραύσματα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές ή μουσικούς με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και σε ενήλικες που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με κάποια τέχνη αλλά επιθυμούν έναν βαθμό σκηνικής έκθεσης. Σκοπός αυτής της σύνθεσης είναι η πρόσμιξη διαφορετικών ικανοτήτων και εμπειριών, για ένα αφηγηματικό θέατρο στο οποίο ο ένας βοηθά τον άλλον να εξερευνήσει και να εξελίξει την προσωπική του έκφραση και σκηνική γλώσσα.

H Αργυρώ Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σκηνοθέτρια και ηθοποιός. Το 2005 συνίδρυσε τη θεατρική ομάδα VASISTAS. Αναζητά σκηνικές φόρμες που στρέφονται προς την ποίηση, με έντονη χορικότητα και σωματικότητα, δημιουργώντας συχνά μουσικές χορογραφίες σε παρόντα χρόνο, με θέμα τον άνθρωπο και τον τρόπο που υπάρχει μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια. Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες της ήταν οι «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» του Αριστοφάνη για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2021) και το «Νερό της Κολωνίας» για το Εθνικό Θέατρο (2019-20), ενώ με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει παρουσιάσει τα «ΑΙΜΑΤΑ» του Ευθύμη Φιλίππου (2014), τη «Θεία κωμωδία» του Δάντη (2017) και τη μουσική τραγωδία «ΧΑΛΕΠΑΣ» (2022) σε λιμπρέτο The Boy. Η ομάδα VASISTAS έλαβε για την παράσταση “Spectacle” (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2011) την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.

  • Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, 17:00-22:00 & Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, 10:00-15:00
  • Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
  • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ
ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!