Σωματικό – Δημιουργικό Θέατρο

Διήμερο εντατικό σεμινάριο

Εισηγητής: Κώστας Φιλίππογλου

25 & 26 Φεβρουαρίου 2023

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Θέατρο Τ έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και δάσκαλο θεάτρου Κώστα Φιλίππογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ένα διήμερο σεμινάριο πάνω στο σωματικό-δημιουργικό θέατρο το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023.

Σε αυτή την καλλιτεχνική συνάντηση, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μία θεατρική αισθητική που βασίζεται στη μίμηση, την ομαδικότητα, τη δημιουργία εικόνων, την εναλλαγή ρυθμού, τον συνδυασμό έντονης δράσης και αφήγησης, καθώς και τη δημιουργική διάθεση-κατάθεση.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν το devised theatre-θέατρο της επινόησης, το οποίο δίνει έμφαση σε έναν συλλογικό τρόπο δουλειάς, στηρίζεται στη διαίσθηση, τον αυθορμητισμό και την αυτενέργεια και αξιοποιεί τις προσωπικές εμπειρίες διερευνώντας και μετασχηματίζοντάς τες με τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις τεχνικές του Ζακ Λεκόκ και θα μάθουν να τις αξιοποιούν στις θεατρικές τους δημιουργίες, δουλεύοντας με θεατρικά κείμενα και εφαρμόζοντάς τες στην πράξη.

Για τον Κώστα Φιλίππογλου, ο σύγχρονος καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών δεν είναι «ηθοποιός γενικώς», ένα απλό όργανο του σκηνοθέτη, αλλά ένας έξυπνος δημιουργός με άποψη που συμβάλλει σημαντικά στη θεατρική δημιουργία. Επιπλέον, ο σύγχρονος σκηνοθέτης δεν είναι ένας μικρός δικτατορίσκος που επιβάλλει την άποψή του, αλλά ένας δημιουργός που εμπνέει με την αισθητική του, καθοδηγεί με τις τοποθετήσεις του τους συνεργάτες του, αλλά ταυτόχρονα τους ακούει και χρησιμοποιεί τις ιδέες τους. Άλλωστε, κανείς δεν εγγυάται ότι η «Έμπνευση» θα μας επισκέπτεται σε κάθε μας δουλειά. Οπότε η ομαδική δημιουργία είναι το μαγικό μας ελιξίριο.

Ο Κώστας Φιλίππογλου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς-δασκάλους από την Ευρώπη, ερευνώντας το σωματικό – δημιουργικό θέατρο.

Το 1986 αρχίζει να εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός συμμετέχοντας σε αρκετές παραγωγές. Έχει δουλέψει στο θέατρο Τεχνοχώρος του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Αμόρε με τον Γιάννη Χουβαρδά, στο θέατρο Πόρτα, στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Εθνικό θέατρο και σε πολλά άλλα.

Από το 1999 δουλεύει κυρίως στο εξωτερικό με τη θεατρική ομάδα Complicité και παίρνει μέρος στις παραστάσεις και τα εργαστήρια που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έχει παίξει στο National Theater του Λονδίνου, στο Bouffes du Nord του Πήτερ Μπρουκ, κ.ά.

Ως δάσκαλος θεάτρου έχει διδάξει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα δίδαξε ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο μεταπτυχιακό τμήμα της Θεατρολογίας Αθηνών, σε σεμινάρια που διοργανώνει ο ίδιος, σε δραματικές σχολές και σε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει τη δική του σχολή – εργαστήρι στην Αθήνα όπου διδάσκει σωματικό – δημιουργικό θέατρο και είναι σταθερός συνεργάτης – καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Θεατρολογίας Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει:
– Το 2003 για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” του Λιούις Κάρολ σε δική του διασκευή.
– To 2006 τον “Οδυσσεβάχ” της Ξένιας Καλογεροπούλου για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
– Το 2011-2012 συνέλαβε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις “Πολιτική ανυπακοή” (συνδημιουργία) και “Ορέστης – Ηλέκτρα 0-1” που παίχτηκαν σε Αθήνα και Λευκωσία.
– Τη σεζόν 2012-2013 σκηνοθέτησε το έργο του Egon Wolf “Χάρτινα λουλούδια” (Θέατρο Ιλίσια) και το έργο του Θανάση Τριαρίδη “Historia de un amor ή τα μυρμήγκια” (Θέατρο Olvio).
– Τη σεζόν 2013-2014 σκηνοθέτησε την “Τίρζα” του Άρνον Γκρούνμπεργκ (Θέατρο Ιλίσια), το “Μένγκελε” του Θανάση Τριαρίδη (Θέατρο Faust) και τον “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή στην Επίδαυρο.
– Τη σεζόν 2014-2015 σκηνοθέτησε τον “Γλάρο” του Άντων Τσέχωφ (Θέατρο Θησείον) και το “Exit” (ομαδική δημιουργία) στο Bios.
– Το καλοκαίρι του 2015 σκηνοθέτησε και πάλι για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο τον “Προμηθέα δεσμώτη” του Αισχύλου.
– Τη σεζόν 2016 -2017 διασκεύασε και σκηνοθέτησε το “Μαύρο χιόνι”, από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, για το θέατρο Πόρτα.
– Τη σεζόν 2017 – 2018 σκηνοθέτησε τη “Νεκρή ζώνη” του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο Θησείον και το έργο του Στρίντμπεργκ “Δεσποινίς Τζούλια” για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
– Το καλοκαίρι του 2018 σκηνοθέτησε το έργο του Αριστοφάνη “Βάτραχοι” για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο.
– Το 2019 ανέβηκαν στην Αθήνα οι παραστάσεις του “Δεσποινίς Τζούλια” στο θέατρο Από Μηχανής και “Oι 7 κόρες της Εύας” στο στούντιο Μαυρομιχάλη.
– Το 2020 σκηνοθέτησε στο θέατρο ΑΛΦΑ το έργο του Νικολάι Γκόγκολ, “Ο επιθεωρητής”, παράσταση που σταμάτησε πρόωρα λόγω της πανδημίας.
– Το 2021 – 2022 σκηνοθέτησε τον “Θεό της σφαγής” της Γιασμίνα Ρεζά σε μετάφραση δική του και της Γιώτας Σερεμέτη για το θέατρο Αθηνά.

  • Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, 17:00-22:00 & Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, 10:00-15:00
  • Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
  • Κόστος συμμετοχής: 125€ σε 2 δόσεις (60€ προκαταβολή και εξόφληση στις 25.02.2023)
  • Προσφορά early bird: 105€ (για πλήρη εξόφληση έως τις 25.01.2023)
  • Εγγραφές έως: 8 Φεβρουαρίου 2023
  • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ
ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!