T Lab: Devised Unlimited, Creativity Unleashed

Διδασκαλία, καλλιτεχνική & σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Καραδελόγλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο Θέατρο Ταφ δεν (εφ)ησυχάζουμε ποτέ.

Αναζητούμε. Αφουγκραζόμαστε. Οραματιζόμαστε. Αλλάζουμε. Τολμάμε.

Έτσι φέτος, ξεκινάμε ένα νέο εγχείρημα, το Τ Lab.

Γιατί η Τύχη βοηθά τους Τολμηρούς.

Για έναν χρόνο, μια ανήσυχη ερευνητική ομάδα βουτά στα αχαρτογράφητα νερά της συλλογικής της δημιουργικότητας και, με την καθοδήγηση καταξιωμένων επαγγελματιών με πολυετή διδακτική και καλλιτεχνική εμπειρία, φτιάχνει Θέατρο από το Τίποτα. Σκοπός της; Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης παράστασης που θα παρουσιαστεί, με επαγγελματικούς όρους, σε σκηνές της Θεσσαλονίκης και ακόμα παραπέρα!

Το Τ Lab μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας στο Θέατρο Τ: Να συσπειρώσουμε τα ανήσυχα πνεύματα της πόλης, δημιουργώντας μια κοινότητα από άρτια εκπαιδευμένους καλλιτέχνες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα μιας σταθερής ομάδας θεατρικής έρευνας και συνεργασίας για τη δημιουργία πρωτότυπων παραστάσεων.

Στο Τ Lab, οι εικόνες, τα σύμβολα, οι σκέψεις και οι αναφορές μας γίνονται η πρώτη ύλη για την παράσταση που θα δημιουργήσουμε. Μέσα από την έρευνα και τον πειραματισμό με διαφορετικά θεατρικά πεδία αλλά και μέσα από μια βιωματική διαδικασία προσωπικής έκφρασης και ανταλλαγής με την ομάδα, εμπνεόμαστε ο ένας από τον άλλον και ο καθένας από τον εαυτό του.

Αξιοποιώντας νέα εργαλεία και τεχνικές από το θέατρο της επινόησης (devised theatre), αυτοσχεδιάζουμε ατομικά και ομαδικά, βομβαρδίζουμε με ενέργεια τον χώρο και δυναμιτίζουμε τους ρυθμούς, παίζουμε με διαφορετικά υλικά, εξάπτουμε τη φαντασία, αποκαλύπτουμε τις σχέσεις, απελευθερώνουμε το σώμα, οπλίζουμε τις δομές, πυροδοτούμε τα νοήματα, προβάρουμε κοστούμια, επινοούμε τον σκηνικό χώρο και φωτίζουμε τα πάντα, μεταμορφώνοντας το προσωπικό σε συλλογικό, το αρχικό ερέθισμα σε θεατρική πράξη.

Μέσα από το T Lab, τα μέλη της ομάδας:

  • Θα έχουν την ελευθερία να δημιουργήσουν σε ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να νιώσουν ασφαλείς, ξεπερνώντας ανασφάλειες, εμπόδια και δυσκολίες, με στόχο να αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν τα δυνατά τους σημεία φτάνοντας σε full potential.
  • Θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, εκκινώντας όχι από το θεατρικό κείμενο, αλλά από το προσωπικό τους υλικό το οποίο, μέσα από μια βιωματική και αποκαλυπτική διαδικασία, θα μετουσιωθεί σε μια παράσταση.
  • Θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ελευθερία αλλά και την ευθύνη της συνδημιουργίας και συνδιαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος, πραγματώνοντας επί σκηνής ένα συλλογικό όραμα.
  • Θα εμβαθύνουν στις δομές και τη μεθοδολογία του devised theatre, εκκινώντας όχι από μια θεματική, αλλά από τον πυρήνα, δίνοντας μορφή στο μέσα τους και εξωτερικεύοντάς το με στόχο την επικοινωνία και τη σύνδεση με το κοινό.
  • Θα έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους καλλιτέχνες της πόλης, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ως guests πρόβες της ομάδας και θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τη ματιά τους μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση.

Το Τ Lab απευθύνεται σε:

  • Σκηνοθέτες
  • Επαγγελματίες και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών
  • Άτομα με σκηνική εμπειρία που είναι ανοιχτά να συμμετέχουν σε μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που κάνουμε θέατρο στην Ελλάδα σήμερα.

Καθώς το T Lab είναι ένα project που απαιτεί διαθεσιμότητα και προϋποθέτει δέσμευση (οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι και για πρόβες πλέον των μαθημάτων), οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετέχουν σε ένα ανοιχτό τετράωρο workshop για να γνωρίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά το workshop, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμετοχή τους και να αποφασιστεί η ένταξή τους στην ομάδα.

Info

Open Workshop: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, 18:00 – 22:00

Διάρκεια μαθημάτων: 1 Νοεμβρίου 2023 – 26 Ιουνίου 2024

Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 18:00-22:00

Χώρος διεξαγωγής Open Workshop & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

Extras

Για τα μέλη της ομάδας του T Lab ισχύουν:

  • 40% έκπτωση στα φετινά μας σεμινάρια
  • Ειδικές τιμές για τις παραστάσεις στο Θέατρο Τ για τη σεζόν 2023-2024

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ σπούδασε Σωματικό Θέατρο / Θέατρο της Επινόησης με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq και Σύγχρονη Performance στο Λονδίνο όπου έζησε και δούλεψε με πρωτοπόρους καλλιτέχνες των Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών.

Το έργο του έχει βραβευθεί από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτσης, το Robert Bosch Stiftung, το International Festival of Mime and Physical Theatre PANPHYS. Συμμετείχε με ατομική performance στην Ομαδική Έκθεση AS ONE των οργανισμών ΝΕΟΝ+ΜAI (Marina Abramovic Institute) στο Μουσείο Μπενάκη.

Πρόσφατα, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο «Άνθρωπος Σκιά», μέσα από την performance 24 Ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Ανοιχτής Σκηνής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το 2016 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο Θέατρο Τ.

Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του ΥΠ.ΠΟ.Α για τις Διπλωματικές – Πτυχιακές εξετάσεις των Ανώτερων Δραματικών Σχολών της Θεσσαλονίκης και Ιδρυτικό μέλος του καλλιτεχνικού σχήματος vatiras.

Μαρία Καραδελόγλου

Η Μαρία Καραδελόγλου σπούδασε Σκηνογραφία-Ενδυματολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ φοίτησε ως υπότροφος ERASMUS στο Dipartimento di Teatro, Musica e Spettacolo στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Έχει βραβευθεί ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού στην Prague Quadrennial 2003 στο τμήμα School of Stage Design.

Μαθήτευσε δίπλα στον σκηνογράφο Απόστολο Βέττα και έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Θεσσαλικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, καθώς και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καλαμάτας και Καβάλας.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τ μαζί με τη σκηνοθέτιδα Γλυκερία Καλαϊτζή και τη σκηνογράφο Ευαγγελία Κιρικινέ.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ, στη Δραματική Σχολή Ίασμος, σε ιδιωτικές σχολές και εργαστήρια και θεατρική αγωγή σε δημοτικά σχολεία. Έχει οργανώσει και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και ομιλίες για τη σκηνογραφία στο ελληνικό θέατρο.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
MINI DOCUMENTARY

Devised Unlimited / Photos: Christos Kyriazidis