Αγγελική

Η αληθινή ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου. Μονόλογος για τρεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το έργο

Η Αγγελική είναι μια παράσταση για τρεις ηθοποιούς που επιχειρούν με απλά μέσα –την κουκλοπαιχτική, τη μιμική και τα σώματά τους– να μεταφέρουν επί σκηνής το ταξίδι της ζωής της Αγγελικής Ματθαίου, ξεκινώντας από το σώμα και με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και το χώρο.

Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ηρωίδας, μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες.

Mετά τη συμμετοχή τους για πέμπτη φορά στην παράσταση Μαγικός Αυλός του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επέστρεψαν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους Αγγελική, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Νέου Κόσμου. Και τώρα ταξιδεύουν με την Αγγελική στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Fly Theatre  στήνουν μια παράσταση βασιζόμενοι στις θεατρικές αρχές του Jacques Lecoq και μιλούν για το σημαντικότερο ζήτημα των καιρών μας, την προσφυγιά.

Η Αγγελική Ματθαίου, όπως μας υπαγορεύει το κείμενο στην αρχή της παράστασης, είναι “παιδί της Λωζάνης. Της συνθήκης της Λωζάνης”. Η ιστορία της ξεκινά στα 1922 στο σπίτι της, όταν η ηρωίδα ήταν μόλις 6 χρονών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της αιχμαλωτίζεται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή (τσανταρμάδες). Κι έτσι ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς τα ενδότερα της Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο. Το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα που συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα από την προσωπική ιστορία της Αγγελικής τίθεται ξανά το ερώτημα: “Τί εστί εθνική ταυτότητα;” “Τί εστί έθνος;”

Οι συντελεστές

 • Κείμενο: Αγγελική Ματθαίου.
 • Διασκευή κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου.
 • Σκηνοθεσία–Δημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert.
 •  Σκηνικά /Κοστούμια /Σχεδιασμός Ήχου & Φώτων: Fly Theatre.
 • Παραγωγή: Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Βασίλης Δαμβόγλου”.
 • Φωτογραφίες: Βασίλης Κοτρότσος, Κύνθια Κινδελή

Οι ηθοποιοί

 • Κατερίνα Δαμβόγλου
 • Robin Beer
 • Ορφέας Γεωργίου

Η ομάδα Fly Theatre

Έχοντας μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο, μετά την πολυετή συνεργασία τους με τον Σάιμον Μακ Μπέρνυ και τους Complicite, η ομάδα Fly Theatre έφερε την Αγγελική στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η ομάδα Fly Theatre αποτελείται από τους Robin Beer και Κατερίνα Δαμβόγλου. ‘Εχοντας ολοκληρώσει θεατρικές σπουδές και μεταπτυχιακούς κύκλους στο σωματικό θέατρο στην Ελλάδα και την Αγγλία, εκπαιδεύτηκαν και οι δυο στις θεατρικές αρχές του Jacques Lecoq στη σχολή LISPA.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, έχουν συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του θεάτρου στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως με τον Simon McBurney, το Blind Summit Theatre και τους Theatre Rites, ενώ το 2014 αποφάσισαν να φέρουν την ξεχωριστή εμπειρία τους πάνω στο σωματικό θέατρο στην Ελλάδα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Κρήτη, η Αγγελική είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας στην Ελλάδα. Η πρώτη τους δουλειά, Η Τέλεια Συνταγή, έγινε επίσης ευρέως αποδεκτή από το κοινό στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Η Αγγελική έπαιξε με μεγάλη επιτυχία στο τέλος της σεζόν που μας πέρασε, γι’αυτό και θα συνεχίσει για τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στο ίδιο, πάντα, θέατρο. Έως τότε ταξιδεύει και πάλι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

www.flytheatre.org

www.facebook.com/flytheatregreece

Έγραψαν για την παράσταση

Σώματα με μνήμες. Σώματα του λόγου και της σιωπής. Σώματα-ιδέες. Σώματα-ύλη. Σώματα «χαμαιλέοντες». Σώματα-λάστιχο. Σώματα έτοιμα να εικονοποιήσουν τα πάντα: τις αισθήσεις, τις καιρικές συνθήκες, τους τόπους, τον χρόνο, τα αντικείμενα, τις ψυχικές καταστάσεις, το χιούμορ, την αθωότητα. Σώματα μετακινούμενα ασταμάτητα ανάμεσα στη λογική της δραματικής αναπαράστασης και στη λογική της μεταδραματικής επιτέλεσης, αβίαστα, σχεδόν αυτονόητα. Αυτή ήταν η Αγγελική: ένας βομβαρδισμός από εικόνες, σαν κινούμενη άμμος, με την μια εικόνα να διαδέχεται την άλλη ή να επικάθεται στην άλλη, συναρθρώνοντας το γαϊτανάκι μιας γοητευτικής και φρέσκιας αφήγησης για μικρούς και μεγάλους.

Σάββας Πατσαλίδης

Συγκλονιστικό. Η ερμηνεία της Κατερίνας Δαμβόγλου -τι εκφραστική ηθοποιός!- την εκτοξεύει. Θερμά σας συστήνω να τη δείτε.  Άλλη μία παράσταση για τη Μικρασία; Και όμως!

Γιώργος Σαρηγιάννης, Το Τέταρτο Κουδούνι

Δεν είναι τυχαίο πως η πρόταση της ομάδας απέκτησε γρήγορα υποστηρικτές. Η Κατερίνα Δαμβόγλου έχει ενσωματωθεί πλήρως στον ρόλο της “Αγγελικής”, τον μεταφέρει με τη φωνή και σώμα της να ακουμπούν πάνω του. 

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών

Άκρως γοητευτικό, πρωτότυπο και άρτια εκτελεσμένο.

Αντιγόνη Καράλη, εφημ. Έθνος

Πραγματικό επίτευγμα, τόσο αυθεντικό που δεν υπόκειται σε συγκρίσεις. Συντελείται Τέχνη…και μάλιστα πολύ υψηλή.Νους, ψυχή και σώμα σε πλήρη αρμονία.

Λίλα Παπαπάσχου, Allios Magazine

Info

 • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: από 3 έως 18 Οκτωβρίου, Δευτέρα-Τρίτη στις 9.30 μ.μ.
 • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’
 • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 12 € και 8 € μειωμένο.
 • ONLINE εισιτήρια https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-t/aggeliki/#description
 • ΑΤΕΛΕΙΕΣ: κάθε Δευτέρα, κατά προτεραιότητα.
 • ΠΑΡΚΙΝΓΚ: Με 3 ευρώ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ