Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος

της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς

30.11.2018 έως 11.12.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο δεκαεννιάχρονος Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως «η δολοφονία του Σεράγεβο», έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918.

Μέσα από το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς μεταφερόμαστε στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και το φρούριο Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία το 1918, παρακολουθώντας τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ, τον άνθρωπο πίσω από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν (δολοφόνος, θύτης, θύμα, τρομοκράτης, ήρωας), τον άνθρωπο πίσω και πέρα από την πράξη της δολοφονίας, που απώτερο στόχο είχε την απελευθέρωση από την Αυστρία και τη δημιουργία γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ένα μπερδεμένο παιδί, θύμα του τόπου και του χρόνου. Ένα αλλοπαρμένο αγόρι που υποστήριζε με πάθος πως «εμείς πρέπει ή να πεθάνουμε στη ζωή ή να ζήσουμε στον θάνατο». Ευαίσθητος, συνεσταλμένος και ασθενικός, ο Γκαβράκο ήθελε να γίνει ήρωας, να μείνει στην ιστορία. Το «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» είναι η ιστορία του. Μια ιστορία συναρπαστική, γεμάτη νιάτα και ιδεαλισμό. Μια ιστορία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και εγκλήματα.

Το έργο παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη και με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών) στις 10-13 Μαΐου 2018. 

Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς

Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας

Σκηνική εγκατάσταση – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κίνηση: Βίκυ Ίτσιου

Φωτισμοί: Θάνος Νίκας

Φωτογραφίες – Trailer: Momentum Photography/Cinematography

Σχεδιασμός αφίσας & εντύπου: Μπάμπης Πεΐδης

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Δημήτρης Καπετάνιος: Γκαβρίλο Πρίντσιπ

Δημήτρης Κρίκος: Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς

Χρήστος Παπαδόπουλος: Ντανίλο Ίλιτς

Γρηγόρης Πυριαλάκος: Συνταγματάρχης Άπις

Κατερίνα Συναπίδου: Λιούμπιτσα Ίλιτς

30.11.2018 – 11.12.2018

Δευτέρα – Τρίτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00

90’

 14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 5€ ατέλειες κάθε Δευτέρα | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη

ακουσε το σποτ
αγορασε εισιτηριο
κλεισε θεση
δες την αφισα
δες το trailer