Εργαστήρι Υποκριτικής Τ3 – Εμβάθυνση
Διδασκαλία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για 9η συνεχόμενη χρονιά, το Θέατρο Τ επενδύει στη θεατρική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει: τρία εργαστήρια υποκριτικής (Τ1 – Εκκίνηση, Τ2 – Εξέλιξη, Τ3 – Εμβάθυνση) με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ και τη Σοφία Βούλγαρη, ένα εργαστήρι Τεχνικής Alexander με τη Μαρία Σαλτίρη, καθώς επίσης και τρία σεμινάρια, με την Αργυρώ Χιώτη (χορικότητα και σκηνική παρουσία), τον Κώστα Φιλίππογλου (σωματικό-δημιουργικό θέατρο) και τη Γεωργία Μαυραγάνη (θέατρο ντοκουμέντο).
Εργαστήρια Υποκριτικής
Και φέτος, κάθε εργαστήρι υποκριτικής είναι χωρισμένο σε 3 κλιμακωτά αναπτυσσόμενους αυτοτελείς κύκλους, καθένας από τους οποίους έχει διάρκεια 10 εβδομάδες, περιλαμβάνοντας, δηλαδή, 10 μαθήματα που πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα.
Οι ενδιαφερόμενοι για κάθε εργαστήρι προτείνεται να παρακολουθήσουν όλους τους κύκλους με τη σειρά, για να βιώσουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία και να συμβάλλουν στην ομαλότερη λειτουργία της ομάδας.
Το εργαστήρι υποκριτικής Τ3 – Εμβάθυνση απευθύνεται σε ανήσυχους ανθρώπους του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών με εμπειρία σκηνής ή/και θεατρικής εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμαστούν σε νέα θεατρικά εργαλεία διευρύνοντας τους θεατρικούς τους ορίζοντες.
Με έμφαση στη σωματικότητα, το devising, τη φαντασία και το playfulness, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κατάρτιση του ηθοποιού-δημιουργού και να τροφοδοτήσουμε τη θεατρική έρευνα, συσπειρώνοντας τα ανήσυχα πνεύματα της πόλης. Απώτερος σκοπός μας, να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή από κατάλληλα εκπαιδευμένους καλλιτέχνες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα μιας σταθερής ομάδας θεατρικής έρευνας και συνεργασίας για τη δημιουργία πρωτότυπων παραστάσεων.
1ος κύκλος: Braving the clown / Η τέχνη του να είσαι ηλίθιος
Περιγραφή
Ξεκινάμε τον πρώτο κύκλο με δημιουργική τρέλα και φουλ ενέργεια. Δεν είναι δα και εύκολη δουλειά να είσαι ηλίθιος, με μόνη ασπίδα μια τόση δα κόκκινη μύτη. Μακριά από μακιγιάζ, πολύχρωμα κοστούμια και παιδικά πάρτι, ο δικός μας κλόουν (ο θεατρικός) στέκεται μπροστά στο κοινό του γυμνός, απροστάτευτος. Ελεύθερος γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει. Τα έχει ήδη χάσει όλα. Και συνεχίζει.
Ο δικός μας (ο θεατρικός) κλόουν είναι ανοιχτός σε κάθε ερέθισμα, κάθε ενδεχόμενο, κάθε στιγμή. Χωρίς χαρακτήρα. Χωρίς μέλλον ή παρελθόν. Όλα είναι εδώ και τώρα κι όλα είναι αληθινά. Αυτή η γείωση και η διαρκής αναμέτρηση με το απρόβλεπτο «τώρα» είναι εργαλεία για τον ηθοποιό, τον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο.
Και όπως λέει και ο John Wright, «Στην καρδιά της δημιουργικότητάς μας βρίσκεται η διάθεση για παιχνίδι, και ο κλόουν είναι το κλειδί για αυτή τη διάθεση». Μπορεί κάποιοι από μας να είναι γεννημένοι να γίνουν κλόουν όταν μεγαλώσουν, αλλά οι υπόλοιποι αναζητούμε στον κλόουν τη ζωντάνια, την αμεσότητα και τη γενναιοδωρία που ελπίζουμε να δούμε σε κάθε ηθοποιό και εν γένει στο θέατρο.
Στόχοι του πρώτου κύκλου του εργαστηρίου είναι:
- Να εξερευνήσει τη θεατρική φόρμα του κλόουν στο σήμερα.
- Να καλλιεργήσει την τόλμη, τον αυθορμητισμό, την αμεσότητα, την παρόρμηση και την ειλικρίνεια ως σκηνικά εργαλεία για τον ηθοποιό.
- Να μας (α)σκήσει στον αυτοσχεδιασμό και να ενισχύσει τη διάθεσή μας για παιχνίδι ως μέσα για να δημιουργήσουμε αυθεντικότερες εμπειρίες στο θέατρο.
- Να μας μυήσει σε νέες σκηνικές φόρμες και να μας προ(σ)καλέσει να εξερευνήσουμε νέους θεατρικούς ορίζοντες.
- Να (α)κ(λ)ο(ου)νίσει το δημιουργικό μας πνεύμα.
*Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται με μία παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.
Πληροφορίες
- Open Day: 11 Οκτωβρίου 2022, 18:00-20:00
- Διάρκεια μαθημάτων: 18 Οκτωβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2022
- Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη, 18:00-22:00
- Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
- Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ
2ος κύκλος: Storytelling, on board / Ιστορίες Σώματα
Περιγραφή
Το να λέμε ιστορίες είναι ανθρώπινη ανάγκη. Έτσι δίνουμε νόημα στην ύπαρξη. Έτσι συνυπάρχουμε σε κοινωνίες και δημιουργούμε κοινότητες. Λέγαμε ιστορίες γύρω από φωτιές, τις λέμε ακόμα σε ταβέρνες και σε καφέ, τις λέμε στα παιδιά, στο Netflix, στο θέατρο, στα βιβλία και στο σινεμά, σε podcast και social media και πιθανότατα θα τις λέμε σε μη επινοημένες ακόμα μορφές και όταν θα έχουμε μετοικήσει σε άλλους πλανήτες ή «μετα-σύμπαντα».
Αλλά για την ώρα, σε αυτόν τον κύκλο θα πούμε τις μεγαλύτερες ιστορίες στον μικρότερο δυνατό χώρο. Και όχι βέβαια μόνο με λόγια. Αλλά με όλο μας το σώμα. Και όλοι μαζί. Σε ensemble. Δεν θα τις πούμε. Θα τις φέρουμε στη ζωή. Ήχους, ατμόσφαιρες, συναισθήματα, εικόνες, χαρακτήρες, ρυθμούς. Με σκέρτσο και μπρίο και την απόλαυση του παιχνιδιού.
Αντλώντας από την παράδοση της commedia del arte και της παντομίμας και φυσικά, εμπνευσμένος από το corpus της παιδαγωγικής του Λεκόκ, αυτός ο κύκλος είναι σχεδιασμένος για να:
- Απελευθερώσει τη φαντασία του ηθοποιού-δημιουργού.
- Διευρύνει τις σκηνικές του ικανότητες (δεξιοτεχνία, σωματική εκφραστικότητα, αίσθηση συνόλου, οικονομίας και ρυθμού, κινησιολογική ακρίβεια, αμεσότητα στη σχέση με το κοινό).
- Προσφέρει στους εκπαιδευόμενους εργαλεία από το θέατρο της επινόησης (devised theatre).
- Να τους προσφέρει εργαλεία αφήγησης και δραματοποίησης.
- Να τους μυήσει σε νέες σκηνικές φόρμες και να τους προ(σ)καλέσει να εξερευνήσουν νέους θεατρικούς ορίζοντες.
*Ο δεύτερος κύκλος ολοκληρώνεται με μία παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.
Πληροφορίες
- Διάρκεια μαθημάτων: 10 Ιανουαρίου – 14 Μαρτίου 2023
- Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη, 18:00-22:00
- Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
3ος κύκλος: Devised Unlimited / Θέατρο πέρα από κάθε φαντασία
Περιγραφή
Στον τρίτο κύκλο θα πάμε ακόμη πιο πέρα. Μέσα από τεχνικές καθοδηγημένου devising, θα περιπλανηθούμε στον χώρο του φανταστικού, του οπτικού σωματικού/εικαστικού θεάτρου (visual theatre), του θεάτρου αντικειμένων (object theatre) και του «θεάτρου του παραλόγου» ή καλύτερα του μη ρεαλιστικού/μη ψυχολογικού θεάτρου προκειμένου να ανακαλύψουμε τις άπειρες εκφραστικές και δημιουργικές δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέοι σκηνικοί κόσμοι που κρύβουμε ήδη μέσα μας.
Αναζητώντας περαιτέρω νέες σκηνικές φόρμες και δουλεύοντας στο απόγειο της δημιουργικότητας και της φαντασίας, μέσα από τη γλώσσα των εικόνων, συνδυάζοντας φαινομενικά παράταιρα μεταξύ τους πράγματα, δομώντας μεθοδικά το τυχαίο και εισάγοντας στοιχεία κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων, θα ασκηθούμε στην τέχνη της μεταμόρφωσης, αναδεικνύοντας τη συνάφεια του χιουμοριστικού με το λυρικό, την ποιητικότητα του κοινότοπου, αλλά και την αποκαλυπτική αλήθεια που μας επιφυλάσσει το παράδοξο.
Στόχοι του τρίτου κύκλου είναι:
- Να απελευθερώσει τη φαντασία των εκπαιδευόμενων και να προσφέρει εργαλεία από το θέατρο της επινόησης (devised theatre).
- Να τους βοηθήσει να ξεκλειδώσουν νέες εκφραστικές και δραματουργικές δυνατότητες διευρύνοντας τους θεατρικούς τους ορίζοντες.
- Να οξύνει την εμπιστοσύνη τους στο καλλιτεχνικό ένστικτο.
- Να τους προσφέρει ένα παράδειγμα εργασίας για το πώς δίνουμε μορφή και περιεχόμενο στο δημιουργικό μας χάος.
*Ο τρίτος κύκλος ολοκληρώνεται με μια ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση στη σκηνή του Θεάτρου Τ, υπό την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μιχαήλ και τη σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια της Μαρίας Καραδελόγλου.
**Ειδικά ο τρίτος κύκλος απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών πάνω και κάτω από τη σκηνή, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε ή να εμπνευστούν από ένα δημιουργικό πείραμα πέρα από κάθε φαντασία.
Πληροφορίες
- Διάρκεια μαθημάτων: 28 Μαρτίου – 13 Ιουνίου 2023
- Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη, 18:30-22:30
- Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι παιδαγωγός και σκηνοθέτης με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο, καθώς και performance και installation artist. Σπούδασε Σύγχρονη Performance στο Brunel University και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο LISPA (London International School of Performing Arts) στο Λονδίνο. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2007 έως το 2013 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως performer και σκηνοθέτης, ενώ από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο PANPHYS από το International Festival of Mime and Physical Theatre (Σκόπια) για την παράσταση “Κομμάτι για 2” και με την Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το Queer Theatre Awards (Αθήνα) για την παράσταση “Splinters” της Νίνας Ράπη. Το 2016 ήταν ένας από τους 21 καλλιτέχνες που επέλεξαν οι οργανισμοί ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση performance AS ONE. Υπήρξε υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Roberto Cimetta. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου και τιμηθεί με υποτροφία από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων δουλειές του στο Λονδίνο (Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, Etcetera Theatre), στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, A Small Argo Full of Art – Θέατρο Αργώ), στη Βενετία (Biennale Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia), στη Βαϊμάρη (OMA), στα Σκόπια (Macedonian National Opera and Ballet) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε,
Μέγαρο Μουσικής, Blackbox, Θέατρο Τ, Action Field Kodra).
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Poetic Matters, Theatre Lab κ.α. και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως: English National Opera, Birmingham Repertory Theatre, Unity Theatre, Southbank Centre, Battersea Arts Centre, The Roundchapel (Αγγλία) και Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα).
Έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Σωματικού Θεάτρου ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος ανάμεσα σε άλλους, με τους οργανισμούς ΚΘΒΕ, Θέατρο Τ, Α4Μ (Θεσσαλονίκη), Studio Κινητήρας (Αθήνα), Dance Studio Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων και Σπασμένο Ρόδι (Καστοριά).
Από το 2017 είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη.