Εργαστήρι Υποκριτικής Τ2 – Εξέλιξη

Διδασκαλία: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Guest: Σοφία Βούλγαρη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, το Θέατρο Τ επενδύει στη θεατρική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει: τρία εργαστήρια υποκριτικής (Τ1 – Εκκίνηση, Τ2 – Εξέλιξη, Τ3 – Εμβάθυνση) με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ και τη Σοφία Βούλγαρη, ένα εργαστήρι Τεχνικής Alexander με τη Μαρία Σαλτίρη, καθώς επίσης και τρία σεμινάρια, με την Αργυρώ Χιώτη (χορικότητα και σκηνική παρουσία), τον Κώστα Φιλίππογλου (σωματικό-δημιουργικό θέατρο) και τη Γεωργία Μαυραγάνη (θέατρο ντοκουμέντο). 

Εργαστήρια Υποκριτικής

Και φέτος, κάθε εργαστήρι υποκριτικής είναι χωρισμένο σε 3 κλιμακωτά αναπτυσσόμενους αυτοτελείς κύκλους, καθένας από τους οποίους έχει διάρκεια 10 εβδομάδες, περιλαμβάνοντας, δηλαδή, 10 μαθήματα που πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι για κάθε εργαστήρι προτείνεται να παρακολουθήσουν όλους τους κύκλους με τη σειρά, για να βιώσουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία και να συμβάλλουν στην ομαλότερη λειτουργία της ομάδας.

Πρόκειται για ένα νέο εργαστήρι υποκριτικής που βασίζεται σε μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, αυτή του ηθοποιού – δημιουργού, η οποία αντλεί στοιχεία από την παιδαγωγική του Λεκόκ. Δουλεύοντας από έξω προς τα μέσα, δηλαδή από την εξωτερική φόρμα στο εσωτερικό νόημα, στόχος του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να:

  • Κατακτήσουν κομβικές σκηνικές αρχές καθολικής αξίας, οι οποίες καταργούν την τυπική διάκριση σωματικού/ψυχολογικού θεάτρου.
  • Καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη σωματική τους εκφραστικότητα.
  • Απελευθερώσουν τη σκηνική τους δημιουργικότητα.
  • Αποκτήσουν μια πλατύτερη αντίληψη για το θέατρο.
  • Αφυπνίσουν τη συλλογική ποιητική τους συνείδηση.

Το Εργαστήρι Τ2-Εξέλιξη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη μέθοδο και, ως εκ τούτου, είναι ανοιχτό τόσο σε σπουδαστές πανεπιστημιακών τμημάτων θεάτρου, δραματικών σχολών και εργαστηρίων όσο και σε επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών.

*Σημαντικό: Ολόκληρο το εργαστήρι Τ2 λειτουργεί ως προετοιμασία για την πιο εξειδικευμένη ύλη του εργαστηρίου Τ3- Εμβάθυνση. 

1ος κύκλος: Το Θέατρο Αλλιώς Ι / Playfulness

Περιγραφή

Στον πρώτο κύκλο εστιάζουμε στο χτίσιμο της ομάδας, ως δομικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και του θεάτρου εν γένει, θέτοντας τις μεθοδολογικές βάσεις για τη δουλειά που θα ακολουθήσει στους επόμενους κύκλους.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον δομημένο αυτοσχεδιασμό, εμβαθύνουμε στην ομαδικότητα, την επικοινωνία και τη δημιουργική συνέργεια, στο playfulness, καθώς και στη σκηνική δέσμευση, ενέργεια και εγρήγορση. Δουλεύοντας με το σώμα, καλλιεργούμε τη φαντασία και τη σκηνική μας παρουσία μέσα στη δυναμική του θεατρικού χώρου και χρόνου. Παράλληλα, απελευθερώνουμε τη σωματική μας εκφραστικότητα ερχόμενοι σε πρώτη επαφή με την παιδαγωγική του Λεκόκ (μιμοδυναμική, κινησιολογική ανάλυση, αναπνοή, 7 επίπεδα ενέργειας, έλξη και ώθηση, δράση αντίδραση).

Πληροφορίες

  • Open Day: 10 Οκτωβρίου 2022, 18:00-20:00
  • Διάρκεια μαθημάτων: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2022
  • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα, 18:00-22:00
  • Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
  • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ

2ος κύκλος: Το Θέατρο Αλλιώς ΙΙ / Σώμα, ο καθρέφτης του κόσμου

Περιγραφή

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη μιμοδυναμική παιδαγωγική του Λεκόκ, στον δεύτερο κύκλο δουλεύουμε από έξω προς τα μέσα, εστιάζοντας στην παρατήρηση και τη σωματοποίηση μέσα από αυτοσχεδιασμούς του φυσικού και ανθρώπινου κόσμου (στοιχεία της φύσης, χρώματα, έργα τέχνης, αρχιτεκτονική, ποίηση, μουσική).

Μέσα από αυτή τη σωματοποιημένη αντανάκλαση των δυναμικών του εξωτερικού κόσμου, μαθαίνουμε να καλλιεργούμε σε βάθος τη σκηνική μας αντίληψη και φαντασία, αλλά και την αναζήτηση της ευαισθησίας και της ακρίβειας που θα μας αποκαλύψουν τον εσωτερικό πλούτο του ηθοποιού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να αναπαραστήσουμε τον κόσμο, οι οποίοι θα αντανακλούν το βάθος, την ένταση και τους ρυθμούς των πραγμάτων, αφυπνίζοντας τη συλλογική ποιητική αντίληψη τόσο του ηθοποιού όσο και του θεατή.

*Ο 2ος κύκλος ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.

Πληροφορίες

  • Διάρκεια μαθημάτων: 9 Ιανουαρίου – 20 Μαρτίου 2023
  • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα, 18:00-22:00
  • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

3ος κύκλος: Το Θέατρο Αλλιώς ΙΙΙ / Οι ρυθμοί της ζωής

Περιγραφή

Ο τρίτος κύκλος αποτελεί συνέχεια του δεύτερου. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε και να μιμούμαστε τους ρυθμούς και τις δυναμικές του κόσμου, αυτή τη φορά των υλικών, των ζώων και της ανθρώπινης ζωής, πάντα στο πνεύμα της προσέγγισης του Λεκόκ, καλλιεργώντας τη σωματική μας φαντασία, αντίληψη και εκφραστικότητα. Έτσι, θα αποκαλύψουμε τις κρυμμένες δομές των ανθρώπινων χαρακτήρων και της ίδιας της ζωής.

*Ο τρίτος κύκλος ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.

Πληροφορίες

  • Διάρκεια μαθημάτων: 27 Μαρτίου – 19 Ιουνίου 2023 (το μάθημα της Μ. Δευτέρας θα γίνει κανονικά)
  • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα, 18:00-22:00
  • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι παιδαγωγός και σκηνοθέτης με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο, καθώς και performance και installation artist. Σπούδασε Σύγχρονη Performance στο Brunel University και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο LISPA (London International School of Performing Arts) στο Λονδίνο. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2007 έως το 2013 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως performer και σκηνοθέτης, ενώ από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο PANPHYS από το International Festival of Mime and Physical Theatre (Σκόπια) για την παράσταση “Κομμάτι για 2” και με την Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το Queer Theatre Awards (Αθήνα) για την παράσταση “Splinters” της Νίνας Ράπη. Το 2016 ήταν ένας από τους 21 καλλιτέχνες που επέλεξαν οι οργανισμοί ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση performance AS ONE. Υπήρξε υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Roberto Cimetta. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου και τιμηθεί με υποτροφία από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων δουλειές του στο Λονδίνο (Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, Etcetera Theatre), στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, A Small Argo Full of Art – Θέατρο Αργώ), στη Βενετία (Biennale Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia), στη Βαϊμάρη (OMA), στα Σκόπια (Macedonian National Opera and Ballet) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε,
Μέγαρο Μουσικής, Blackbox, Θέατρο Τ, Action Field Kodra).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Poetic Matters, Theatre Lab κ.α. και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως: English National Opera, Birmingham Repertory Theatre, Unity Theatre, Southbank Centre, Battersea Arts Centre, The Roundchapel (Αγγλία) και Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα).

Έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Σωματικού Θεάτρου ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος ανάμεσα σε άλλους, με τους οργανισμούς ΚΘΒΕ, Θέατρο Τ, Α4Μ (Θεσσαλονίκη), Studio Κινητήρας (Αθήνα), Dance Studio Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων και Σπασμένο Ρόδι (Καστοριά).

Από το 2017 είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία Βούλγαρη

Η Σοφία Βούλγαρη είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Flowers Kids Yoga School. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα. Έχει διδαχθεί Βutoh από τους Gregory Glazynov και Natalia Zhestovskaya και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Σίμο Κακάλα, Άντζελα Μπρούσκου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Οικονόμου και Μαργαρίτα Μάντακα.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες: Χριστίνα Χατζηβασιλείου στα έργα «Βυσσινόκηπος», «Βασίλισσα της ομορφιάς» και «Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), τη Νικαίτη Κοντούρη στο «Χορεύοντας στη Λούνασα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και Ιωαννίνων), τη Γλυκερία Καλαϊτζή στο “Καθαρό Σπίτι” (Passatempo), στο «Ψυχή Μπόλικη» (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών), στο «Τέλος του παιχνιδιού» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και στο «Frozen» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), την Ελένη Δημοπούλου στο «Το Νερό της Ζωής» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και «Τα σαράντα κλειδιά» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), τον Γιάννη Μαργαρίτη στα έργα «Ηλέκτρα», «Στο Μεγάλο Δρόμο», «Μπλέξαμε τις μύτες μας» και «Φουστ» (Θέατρο της Άνοιξης), καθώς και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (Λυρική Σκηνή).

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
Contact

Α’ ΚΥΚΛΟΣ (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022)

OPEN DAY 2022