Το συμβάν εδώ και τώρα | ο/η ηθοποιός εκτός θεατρικής κατασκευής

Διήμερο σεμινάριο με την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων

Εισηγητές: Χρήστος Θεοδωρίδης – Ξένια Θεμελή

4 & 5 Νοεμβρίου 2023

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πιστό στην εκπαιδευτική του αποστολή, το Θέατρο Τ συνεχίζει για έβδομη χρονιά τον θεσμό των φιλοξενούμενων σεμιναρίων με καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, δίνοντας τη δυνατότητα στο καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει τη μεθοδολογία που τους έκανε γνωστούς.

Φέτος, τον θεσμό ανοίγει ένα σχήμα που την προηγούμενη σεζόν πρωταγωνίστησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις παραστάσεις των έργων Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου του Εντουάρ Λουί (ΠΛΥΦΑ, Αθήνα) και Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη (ΚΘΒΕ, Θεσσαλονίκη).

Ο λόγος για την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, τον σκηνοθέτη Χρήστο Θεοδωρίδη και τη χορογράφο Ξένια Θεμελή, οι οποίοι έρχονται στο Θέατρο Τ, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου, για ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα «Το συμβάν εδώ και τώρα | ο/η ηθοποιός εκτός της θεατρικής κατασκευής».

Το σεμινάριο έχει ως στόχο τη γνωριμία με τη μεθοδολογία της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων, που βασίζεται στα τρία στοιχεία που ερευνά στην επαγγελματική και διδακτική της πορεία: λόγος, κίνηση και μουσική. Για τον σκηνοθέτη Χρήστο Θεοδωρίδη και τη χορογράφο Ξένια Θεμελή, ο διάλογος των τριών αυτών στοιχείων συνιστούν «το συμβάν» στο θέατρο.

Βασικά εργαλεία για την ανάδειξη του «συμβάντος» στο σεμινάριο θα αποτελέσουν:

 • Η συνεχής ενασχόληση με το εδώ και το τώρα του δρώντος προσώπου, μακριά από οποιαδήποτε θεατρική κατασκευή.
 • Η επίμονη επικέντρωση της προσοχής του στον «άλλον» και καθόλου στον ίδιο του τον εαυτό.
 • Η κατάδειξη της ειλικρινούς και ουσιαστικής ανάγκης του ως οδηγού για όλη του την υποκριτική πορεία.

Ως σκηνικό όχημα της έρευνας θα χρησιμοποιηθεί το σύμπαν του Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχωφ και συγκεκριμένα το έργο του Ο Βυσσινόκηπος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κείμενο θα δοθούν στους συμμετέχοντες λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές του Θεάτρου, του Χορού και των Παραστατικών Τεχνών, καθώς και σε ανθρώπους με προηγούμενη σκηνική εμπειρία.

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που αποτελείται από τους Χρήστο Θεοδωρίδη και Ξένια Θεμελή.

Χαρακτηριστικά και στόχοι της Ορχήστρας είναι ο ισότιμος διάλογος λόγου, κίνησης και μουσικής, η σύμπραξη με διαφορετικούς, σε κάθε παραγωγή της, καλλιτέχνες, καθώς επίσης η διατήρηση σταθερών συνεργασιών και η μελέτη της σχέσης θεατή και δράσης, μέσα από την αξιοποίηση διαφορετικών, κάθε φορά, μη θεατρικών σκηνικών χώρων. Παράλληλα, η Ορχήστρα οργανώνει και πραγματοποιεί συστηματικά Εργαστήρια Υποκριτικής που απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες.

Οι παραστάσεις της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων

 • Σ’ εσάς που με ακούτε, Λούλα Αναγνωστάκη, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2023)
 • Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου, Εντουάρ Λουί, ΠΛΥΦΑ (2022) και Θέατρο Προσκήνιο (2023)
 • Αντόνιο ή το μήνυμα, Λούλα Αναγνωστάκη, ΠΛΥΦΑ (2021)
 • Η Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2019)
 • Σφαγή των Παρισίων, Κρίστοφερ Μάρλοου, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2016-17)
 • Άμλετ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, θέατρο Πορεία (2014)
 • Παρθενώνας με αφορμή το έργο του Χρήστου Χρυσόπουλου Ο βομβιστής του Παρθενώνα, ΤΡΑΣΤ (2012)
 • Έσπασε του Στέλιου Ι. Χατζηαδαμίδη, Θέατρο Σημείο (2011)
 • Ως το τέλος, Θέατρο Χώρα, Βob Τheatre Festival (2009)

Χρήστος Θεοδωρίδης

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2008 ίδρυσε με τη χορογράφο Ξένια Θεμελή την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων σκηνοθετώντας σταθερά όλες τις παραστάσεις της. Έξω από τo πλαίσιo της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Blue της Μαρίνας Κελίδου (Θεάτρο Τόπος Αλλού, 2006), Ουρανός Κατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη (Τμήμα Θεάτρου, 2003), Ο μικρός πρίγκιπας  (Συμμετοχή στο Β Διαβαλκανικό Φεστιβάλ φοιτητικού θεάτρου, 1999), Σπουδή πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη (συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαίου Δράματος στην Πάφο, 1999).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Δημήτρη Μαυρίκιο, Νίκο Χουρμουζιάδη, Νίκο Σακαλίδη, Γλυκερία Καλαϊτζή, Έρση Βασιλικιώτη, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννη Καλαβριανό, κ.ά. σε παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο Χώρα, το Θέατρο επί Κολωνώ, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Πέτρο Γάλλια, Γιάννη Γιαπλέ, Μαργαρίτα Μάντακα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Αυλαία και αλλού. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές και έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια κίνησης σε παραστάσεις.

Την περίοδο 2004-2005 δίδαξε υποκριτική στο μάθημα musical της Δραματικής Σχολής του K.Θ.Β.Ε. Ως απεσταλμένος του Εθνικού Θεάτρου, συμμετείχε στα οργανωμένα από την Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης και το θέατρο Μaly της Μόσχας Μasterclasses του Csaba Antal (Μόσχα, 2015) και του Alexandru Darie (Ροστόφ ον Ντον, 2016). Από το 2018 μέχρι σήμερα διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ. Αρμένη.

Ξένια Θεμελή

Ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στον χορό, τον αυτοσχεδιασμό και το Physical Theater στη Βέρνη και αργότερα στη Λωζάννη. Έχει δίπλωμα διδασκαλίας της Iyengar Yoga και στο σύστημα GYROTONIC® και GYROKINESIS®. Είναι ιδρυτικό μέλος του trio 7d9 (Βέρνη) και της default company (Αθήνα).

Έχει συνεργαστεί με ομάδες και χορογράφους όπως: elephas tiliensis, cie off off,  Δημήτρης Παπαϊωάννου, Adam Benjamin, Kirstie Simson, Laurent Chetouane, Romeo Castellucci, David Zambrano, καθώς και με σκηνοθέτες όπως: Νίκος Καραθάνος,  Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Καλαβριανός, Σπύρος Σκανδάλος , Γιώργος Ζώης, Barbara Weber, Nikite Milivojevic,  Μιχαήλ Μαρμαρινός και Olivier Py.

Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, στο Damfzentrale στη Βέρνη, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο θέατρο Πόρτα καθώς και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το 2019 ξεκίνησε να διδάσκει το μάθημα της κίνησης στη Δραματική Σχολή Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ. Αρμένη. Έχει διδάξει σεμινάρια yoga και κίνησης στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Βέρνη, τη Μπάνγκαλορ, το Τόκυο, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Φλωρεντία και το Παρίσι.

 • Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, 10:00-16:30
 • Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
 • Κόστος συμμετοχής: 140€ σε 2 δόσεις (50€ μη επιστρεπτέα προκαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό έως τις 20 Οκτωβρίου και 90€ στις 4 Νοεμβρίου στον χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου)
 • Προσφορά early bird: 120€ (για πλήρη εξόφληση έως τις 6 Οκτωβρίου 2023 | παράταση έως τις 13 Οκτωβρίου 2023)
 • Εγγραφές έως: 20 Οκτωβρίου 2023
 • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!