Εργαστήρι Υποκριτικής Τ1 – Εκκίνηση

Διδασκαλία: Σοφία Βούλγαρη

Guest: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Το Εργαστήρι Υποκριτικής Τ1 αποτελεί την εκκίνηση στην τέχνη του θεάτρου, την τέχνη της συνεργασίας, την οποία υπηρετούμε εδώ και 10 χρόνια με αφοσίωση, επαναπροσδιορίζοντας τη θεατρική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη.

Το Τ1 απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς ή με μικρή προηγούμενη εμπειρία, που αγαπούν το θέατρο, θέλουν να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να αποκαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και να εξερευνήσουν τη σχέση τους με τη σκηνή, μαθαίνοντας να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να συνδημιουργούν ως μέλη μιας δεμένης ομάδας.

Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, το παιχνίδι και την επαφή με θεατρικά/λογοτεχνικά κείμενα, στόχος του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν το σώμα τους και τις δυνατότητές του, να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά εργαλεία τους και να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις του κειμένου, του ρόλου και της σκηνής.

Κάθε κύκλος περιλαμβάνει μαθήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευόμενοι καταφέρνουν:

  • Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να αναπτύξουν την ικανότητά τους να παίζουν μαζί.
  • Να ενεργοποιήσουν το σώμα τους και να «ανοίξουν» τη φωνή τους, μαθαίνοντας να τη χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα.
  • Να εκφράζονται ελεύθερα, ξεπερνώντας προσωπικούς φόβους και εμπόδια.
  • Να κατακτήσουν βασικές αρχές της σκηνικής λειτουργίας (χώρος, χρόνος, όγκος, ενέργεια, δυναμική, ισορροπία, ρυθμός).
  • Να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις του ρόλου και της σκηνής (σωματοποίηση λόγου, συναισθηματική συμμετοχή, σωματική και λεκτική επικοινωνία, σκηνική συνεργασία).
  • Να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία της διαδρομής από το κείμενο στη σκηνή, μέσα από μια ομαδική παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.

* Για όλους/όλες τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τ1, ισχύουν ειδικές τιμές για τα σεμινάρια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος και τις παραστάσεις που φιλοξενούνται στη σκηνή του Τ τη σεζόν 2023-2024.  

1ος κύκλος: Unleashing Team Imagination

Περιγραφή

Μέσα από δέκα τετράωρα μαθήματα, ερχόμαστε κοντά, γνωριζόμαστε καλύτερα, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε ουσιαστικά και γινόμαστε ομάδα. Χρησιμοποιώντας το θεατρικό παιχνίδι, ατομικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, καθώς και ασκήσεις αναπνοής και συγκέντρωσης, απελευθερώνουμε τη φαντασία μας και ενεργοποιούμε σώμα και φωνή. Στόχος μας; Να μάθουμε να υπάρχουμε, να ακούμε, να απευθυνόμαστε και να αντιδρούμε στο εδώ και τώρα της θεατρικής συνθήκης.

Πληροφορίες

  • Open Day: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, 18:00-20:00 (Α’ Τμήμα) και 20:00-22:00 (Β’ Τμήμα)
  • Διάρκεια μαθημάτων: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2023
  • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη, 18:00-22:00
  • Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

2ος κύκλος: Exploring Storytelling

Περιγραφή

Ο δεύτερος κύκλος εστιάζει στο σώμα, τον ρόλο και την αφήγηση. Μέσα από σωματικούς αυτοσχεδιασμούς, γνωρίζουμε τις δυνατότητες του σώματος και ανακαλύπτουμε τρόπους για να το μεταμορφώνουμε και να το χρησιμοποιούμε για να αφηγούμαστε ιστορίες. Αξιοποιώντας τα θεατρικά εργαλεία που κατακτήσαμε κατά τον πρώτο κύκλο, εξοικειωνόμαστε με τις έννοιες του θεατρικού ρόλου και της θεατρικής αφήγησης, ζωντανεύοντας αλήθειες και μύθους και πλάθοντας ευφάνταστες ιστορίες.

Πληροφορίες

  • Διάρκεια μαθημάτων: 16 Ιανουαρίου – 19 Μαρτίου 2024
  • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη, 18:00-22:00
  • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

3ος κύκλος: From Page to Stage

Περιγραφή

Στον τρίτο κύκλο, οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με τον ρόλο και τη σκηνή, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό την παρουσίαση όσων κατέκτησαν. Εστιάζοντας σε θεατρικά ή/και λογοτεχνικά κείμενα, δουλεύουν τον θεατρικό ρόλο και βλέπουν πώς ένα κείμενο ζωντανεύει επί σκηνής αλλά και πώς από το μηδέν δημιουργούν κάτι ξεχωριστό όλοι μαζί.

Πληροφορίες

  • Διάρκεια μαθημάτων: 26 Μαρτίου – 11 Ιουνίου 2024
  • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη, 18:00-22:00
  • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

Σοφία Βούλγαρη

Η Σοφία Βούλγαρη είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Flowers Kids Yoga School. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα. Έχει διδαχθεί Βutoh από τους Gregory Glazynov και Natalia Zhestovskaya και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Σίμο Κακάλα, Άντζελα Μπρούσκου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Οικονόμου και Μαργαρίτα Μάντακα.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες: Χριστίνα Χατζηβασιλείου στα έργα «Βυσσινόκηπος», «Βασίλισσα της ομορφιάς» και «Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), τη Νικαίτη Κοντούρη στο «Χορεύοντας στη Λούνασα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και Ιωαννίνων), τη Γλυκερία Καλαϊτζή στο “Καθαρό Σπίτι” (Passatempo), στο «Ψυχή Μπόλικη» (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών), στο «Τέλος του παιχνιδιού» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και στο «Frozen» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), την Ελένη Δημοπούλου στο «Το Νερό της Ζωής» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και «Τα σαράντα κλειδιά» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), τον Γιάννη Μαργαρίτη στα έργα «Ηλέκτρα», «Στο Μεγάλο Δρόμο», «Μπλέξαμε τις μύτες μας» και «Φουστ» (Θέατρο της Άνοιξης), καθώς και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (Λυρική Σκηνή).

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι παιδαγωγός και σκηνοθέτης με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο, καθώς και performance και installation artist. Σπούδασε Σύγχρονη Performance στο Brunel University και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο LISPA (London International School of Performing Arts) στο Λονδίνο. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2007 έως το 2013 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως performer και σκηνοθέτης, ενώ από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο PANPHYS από το International Festival of Mime and Physical Theatre (Σκόπια) για την παράσταση “Κομμάτι για 2” και με την Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το Queer Theatre Awards (Αθήνα) για την παράσταση “Splinters” της Νίνας Ράπη. Το 2016 ήταν ένας από τους 21 καλλιτέχνες που επέλεξαν οι οργανισμοί ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση performance AS ONE. Υπήρξε υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Roberto Cimetta. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου και τιμηθεί με υποτροφία από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων δουλειές του στο Λονδίνο (Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, Etcetera Theatre), στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, A Small Argo Full of Art – Θέατρο Αργώ), στη Βενετία (Biennale Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia), στη Βαϊμάρη (OMA), στα Σκόπια (Macedonian National Opera and Ballet) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε,
Μέγαρο Μουσικής, Blackbox, Θέατρο Τ, Action Field Kodra).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Poetic Matters, Theatre Lab κ.α. και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως: English National Opera, Birmingham Repertory Theatre, Unity Theatre, Southbank Centre, Battersea Arts Centre, The Roundchapel (Αγγλία) και Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα).

Έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Σωματικού Θεάτρου ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος ανάμεσα σε άλλους, με τους οργανισμούς ΚΘΒΕ, Θέατρο Τ, Α4Μ (Θεσσαλονίκη), Studio Κινητήρας (Αθήνα), Dance Studio Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων και Σπασμένο Ρόδι (Καστοριά).

Από το 2017 είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
THE MAGIC OF TEAMWORK
TOGETHER WE GROW STRONGER
A LIFETIME EXPERIENCE
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2023

Moments from Open Day 2023 / Photos: Christos Kyriazidis

T1 in action / January-March 2023 / Photos: Christos Kyriazidis

T1 in action / October-December 2022 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from Open Day 2022 / Photos: Christos Kyriazidis