Θέατρο Ντοκουμέντο

Τριήμερο σεμινάριο

Εισηγήτρια: Γεωργία Μαυραγάνη

28, 29 & 30 Απριλίου 2023

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές του θεάτρου ντοκουμέντο, θα εξετάσουν, δηλαδή, πώς μπορούν να δημιουργούν παραστάσεις πάνω σε θέματα δικής τους επιλογής και έμπνευσης, συνθέτοντας το κείμενο οι ίδιοι. Επιπλέον, θα εξετάσουν πώς τα ντοκουμέντα που προκύπτουν από την έρευνα, τις συνεντεύξεις και την προσωπική μαρτυρία των ηθοποιών, μπορούν να επικαιροποιήσουν ένα έτοιμο θεατρικό κείμενο-έργο. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν τρόπους υποκριτικής και σκηνοθεσίας του θεάτρου της επινόησης, τροφοδοτώντας την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους.

Αναλυτικότερα, το σεμινάριο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές:

 • Πώς δημιουργούμε και πώς χρησιμοποιούμε το εργαλείο της συνέντευξης στις παραστάσεις ντοκουμέντο-ντοκιμαντέρ (ερωτηματολόγιο, αποδελτίωση και σύνθεση, δοκιμή στην πράξη, ηθική και πνευματικά δικαιώματα).
 • Δραματουργία και σύνθεση κειμένου (ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, δοκιμή και επικουρική συνεισφορά στην πράξη σε ιδέες των συμμετεχόντων).
 • Έμπνευση (πραγματικός χρόνος τεκμηρίωσης, χρήση τυχαίου και εν θερμώ παραγωγή κειμένου και συνθηκών).
 • Οργάνωση ομάδας ερμηνευτών και χορική λειτουργία (δοκιμή στην πράξη με τους συμμετέχοντες).
 • Θέατρο ντοκουμέντο με εφήβους ή και μη επαγγελματίες ερμηνευτές (ιδιαιτερότητες και δυνατότητες).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές δημιουργούς των παραστατικών τεχνών, σε ερασιτέχνες με προηγούμενη εμπειρία, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που δημιουργούν ή θέλουν να δημιουργήσουν παραστάσεις με τη μαθητική κοινότητα.

Η Γεωργία Μαυραγάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο προπαρασκευαστικό μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής DasArts στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα Αμόρε, Άσκηση, Πορεία, Χώρα, Επί Κολωνώ, Εμπρός, Πόρτα, ΚΘΒΕ, στη ΣΤΈΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου -1 και στον ΘΟΚ.

Έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Robert Musil (διασκευή του μυθιστορήματος, μτφρ. Αλέξανδρος Ίσαρης), «Γκιακ» και «Εξημέρωση» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Tennessee Williams, «Ο τυχερός στρατιώτης» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, «Ορέστεια / Ευμενίδες» του Αισχύλου, καθώς και τις πρωτότυπες περφόρμανς «Η ταράτσα του αυτόχειρα», «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», «Όχι αθώος πια», «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα», «Έτσι κάνουν όλοι», « Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο» , «Το γήρας – Ένα χορικό», «Παρ’ όλα αυτά» (με θέμα τον καρκίνο).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη και από το 2010 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Δήλος, με τους σπουδαστές της οποίας έχει παρουσιάσει αναλόγια θεατρικών έργων. Από το 2003 εργάζεται παράλληλα ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια υποκριτικής και περφόρμανς με επαγγελματίες και μη ηθοποιούς (bios, Μικρό Θέατρο (Αγρίνιο), Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κ.α.), διερευνώντας τις δυνατότητες και τις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντου.

 • Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 17:00-21:00, Σάββατο 29 Απριλίου 2023 10:00-15:00, Κυριακή 30 Απριλίου 2023 10:00-15:00
 • Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
 • Κόστος συμμετοχής: 140€ σε 2 δόσεις (60€ μη επιστρεπτέα προκαταβολή και εξόφληση πριν την έναρξη)
 • Προσφορά early bird: 120€ (για πλήρη εξόφληση έως τις 27.03.2023)
 • Εγγραφές έως: 10 Απριλίου 2023
 • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!