ΘΕΑΤΡΟ Τ

Σεζόν 2020-2021

Ο Σεπτέμβριος ήταν πάντα για τα θέατρα μήνας πυρετώδους προετοιμασίας. Το Θέατρο Τ κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ανακοίνωνε ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλη τη σεζόν, με παραγωγές δικές του αλλά και αρκετές φιλοξενούμενες παραστάσεις. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο. Εκτός από φέτος. Γιατί φέτος ο Σεπτέμβριος μας βρίσκει με κλειστά ακόμα τα θέατρα (από τον Μάρτιο) και με μια μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε και πώς θα ανοίξουν.

Το Θέατρο Τ είναι ένα μικρό θέατρο, που ξεκίνησε μέσα στην οικονομική κρίση, και κατάφερε, στα έξι χρόνια της λειτουργίας του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, με το προσεγμένο πρόγραμμά του και την ποιότητα των παραστάσεών του. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με ελάχιστους θεατρικούς χώρους αλλά και πολύ δυναμική νεανική καλλιτεχνική δραστηριότητα, το Θέατρο Τ υπήρξε πάντα ανοιχτό σε συνεργασίες με καλλιτέχνες της πόλης, δίνοντας βήμα ακόμα και σε πολύ νέους δημιουργούς, αλλά και ευκαιρίες σε νέους ηθοποιούς να δοκιμαστούν σε έργα ρεπερτορίου.

“Γυάλινος Κόσμος” του T. Williams | Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή | Φωτογραφία: Χρήστος Κυριαζίδης

Παράλληλα, διοργανώνοντας σεμινάρια με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως η Γεωργία Μαυραγάνη, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, η Μάρθα Φωκά, η Σοφία Πάσχου, ο Γιάννης Λεοντάρης, η Αλεξάνδρα Καζάζου, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο Άρης Μπινιάρης κ.ά., επιχειρούσε πάντα να ξεφύγει από την εσωστρέφεια μιας κλειστής «επαρχιακής» καλλιτεχνικής δραστηριότητας και να φέρει τους καλλιτέχνες σε επαφή με νέες τεχνικές υποκριτικής, σκηνοθεσίας και σύγχρονα είδη θεάτρου (μάσκα, κλόουν, Meisner, devised, viewpoints, σωματικό θέατρο).

“Από τη δραματουργία στην υποκριτική” | Σεμινάριο με τον Δημήτρη Καραντζά | Φωτογραφία: Χρήστος Κυριαζίδης

Όλα αυτά, για τη φετινή χρονιά, τα ανέτρεψε ο Covid-19 και τα απειλεί με αφανισμό η κρατική αδιαφορία για τον πολιτισμό. Η αρχική μας επιλογή για τη δημιουργία ενός μικρού βιώσιμου χώρου με ίδιους πόρους και πολλή προσωπική δουλειά, αλλά με σαφές καλλιτεχνικό στίγμα, πριν από έξι χρόνια ήταν πράγματι ρίσκο. Σήμερα δυστυχώς το στοίχημα της βιωσιμότητας του Θεάτρου Τ, αλλά και εν γένει των μικρών θεατρικών χώρων, χάνεται μέρα με τη μέρα, όσο η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αρνείται να δει το πρόβλημα και να σταθεί δίπλα στους καλλιτέχνες. Όταν το 80-85% της θεατρικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αφορά σε αίθουσες χωρητικότητας το πολύ 200 θέσεων, η απουσία ενός οποιουδήποτε σχεδίου δράσης για τον φετινό χειμώνα από τη μεριά της πολιτείας, καθιστά το κλείσιμο αυτών των χώρων σχεδόν μονόδρομο.

Ο ρόλος του καλλιτέχνη όμως δεν είναι να κιοτεύει. Είναι να εμψυχώνει.  Και η καλλιτεχνική ομάδα του Θεάτρου Τ έδειξε ότι δεν τα παρατάει στα δύσκολα. Όσο ακόμη μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας θα συνεχίζουμε. 

Για φέτος δεν μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα, ωστόσο, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σχεδιάζουμε – όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται στην πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε – ένα πρόγραμμα που θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Εκπαιδευτικός

Το Εργαστήρι Υποκριτικής του Θεάτρου Τ θα λειτουργήσει και φέτος, με ειδική προσαρμογή των μαθημάτων στις νέες συνθήκες (2 αυτοτελείς εργαστηριακοί κύκλοι – 2 παράλληλα επίπεδα) και με ολιγομελή σύνθεση των τμημάτων.

Φωνή σε νέους καλλιτέχνες

Θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις μικρών συνόλων, κυρίως νέων ή πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών της πόλης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που το ξεκινήσαμε πέρσι και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της πόλης. Λεπτομέρειες και ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Παραγωγές του Θεάτρου Τ και φιλοξενούμενες παραστάσεις

Μέχρι το τέλος του 2020, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα παρουσιαστούν δύο θεατρικές παραγωγές. Η πρώτη είναι μια φιλοξενούμενη παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στη σκηνή του Θεάτρου Τ. Η δεύτερη είναι μια παραγωγή του Θεάτρου Τ, σε μία νέα, covid εκδοχή ενός θεατρικού έργου που μας απασχολεί δημιουργικά εδώ και καιρό, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ολοκληρωθεί σκηνικά. Αναλυτικές πληροφορίες και συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κανείς φυσικά δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του επόμενους μήνες. Αν θα λειτουργήσουν τελικά τα θέατρα ή πόσα από αυτά θα επιβιώσουν. Ένα όμως είναι σίγουρο: η θεατρική σκηνή θα συνεχίσει να είναι ο χώρος όπου το θαύμα μπορεί να συμβεί.

ΘΕΑΤΡΟ Τ_ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 1

Θέατρο Τ | Εργαστήρι Υποκριτικής | Φωτογραφία: Χρήστος Κυριαζίδης