ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

της Bryony Lavery

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το έργο

Το Στον Πάγο (Frozen) είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον πόνο, τον πόθο για ζωή, την εκδίκηση, την ελπίδα και την καταλυτική δύναμη της συγχώρεσης, γραμμένο με εξαιρετική ευαισθησία, πάθος και άφθονο χιούμορ. Το έργο αναφέρεται στον φόνο μιας δεκάχρονης από έναν παιδεραστή και κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο και στις συνέπειες του εγκλήματός του. Πρόκειται για τρεις παράλληλες ιστορίες που σταδιακά διαπλέκονται. Της Αγκνέτα, μιας ψυχιάτρου από τη Νέα Υόρκη, της Νάνσυ, της μητέρας του θύματος και του Ραλφ, του δολοφόνου.

Το Στον Πάγο καταπιάνεται, επίσης, με ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό για την ποινική δικαιοσύνη: είναι ο δολοφόνος ένας κακός άνθρωπος ή το έγκλημά του είναι το σύμπτωμα μιας αρρώστιας; Παράλληλα, εξερευνά τη διαδικασία της συγχώρεσης. Πώς είναι δυνατόν μια μητέρα να συγχωρήσει τον άντρα που κακοποίησε σεξουαλικά και σκότωσε την κόρη της;

Έργο με δυνατό συναισθηματικό υπόβαθρο, το Στον Πάγο είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα στις ΗΠΑ, ενώ έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, όπως Δουβλίνο, Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Παρίσι.

Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε, με τον τίτλο Καυτός Πάγος, το 2006 στο Θέατρο Εξαρχείων, σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα και σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη.

Η συγγραφέας

Η Bryony Lavery, Βρετανή συγγραφέας και σκηνοθέτις, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1947. Άρχισε να γράφει θεατρικά έργα ήδη από φοιτήτρια στο University of London. Σήμερα θεωρείται ως μια από τις πιο δυνατές και ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου. Από το 1989 έως το 1992 δίδαξε θεατρική γραφή στο University of Birmingham, είμαι επίτιμη διδάκτορας στο De Montfort University, ενώ διδάσκει ως προσκεκλημένη στο Royal Society of Literature. H Lavery έχει γράψει περισσότερα από πενήντα έργα, μεταξύ των οποίων τα Origin of the Species (1984), Her Aching Heart (1990), Kitchen Matters (1990), More Light (1996), Goliath (1997), A Wedding Story (2000), Illyria (2002), Last Easter (2004). To Στον Πάγο (1997) κέρδισε το 1998 το Βραβείο Καλύτερου Έργου, ενώ το 2004 ήταν υποψήφιο για Τόνι.

Οι συντελεστές

 • Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή*
 • Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
 • Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
 • Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
 • Μουσική επιμέλεια: Γλυκερία Καλαϊτζή
 • Οπτικό περιβάλλον-video: Δημήτρης Ζάχος
 • Ηχητικό περιβάλλον: Οδυσσέας Γκάλλιος

*Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Δημόπουλο για την παραχώρηση της μουσικής του

Οι ηθοποιοί

 • Ελένη Δημοπούλου (Νάνσυ)
 • Δημήτρης Ναζίρης (Ραλφ)
 • Σοφία Βούλγαρη (Αγκνέτα)
 • Χρήστος Σιούμης (Φρουρός)

Info

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης & Θέατρο Τ

Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 21:30

Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 12 €, 10 € & 8 €

Κριτικές