Εργαστήρι Υποκριτικής Τ1 – Εκκίνηση

Διδασκαλία: Σοφία Βούλγαρη

Guest: Αλέξανδρος Μιχαήλ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, το Θέατρο Τ επενδύει στη θεατρική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει: τρία εργαστήρια υποκριτικής (Τ1 – Εκκίνηση, Τ2 – Εξέλιξη, Τ3 – Εμβάθυνση) με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ και τη Σοφία Βούλγαρη, ένα εργαστήρι Τεχνικής Alexander με τη Μαρία Σαλτίρη, καθώς επίσης και τρία σεμινάρια, με την Αργυρώ Χιώτη (χορικότητα και σκηνική παρουσία), τον Κώστα Φιλίππογλου (σωματικό-δημιουργικό θέατρο) και τη Γεωργία Μαυραγάνη (θέατρο ντοκουμέντο). 

Εργαστήρια Υποκριτικής

Και φέτος, κάθε εργαστήρι υποκριτικής είναι χωρισμένο σε 3 κλιμακωτά αναπτυσσόμενους αυτοτελείς κύκλους, καθένας από τους οποίους έχει διάρκεια 10 εβδομάδες, περιλαμβάνοντας, δηλαδή, 10 μαθήματα που πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι για κάθε εργαστήρι προτείνεται να παρακολουθήσουν όλους τους κύκλους με τη σειρά, για να βιώσουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία και να συμβάλλουν στην ομαλότερη λειτουργία της ομάδας.

Αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευόμενους ως σπουδαστές Δραματικής Σχολής, το εργαστήρι υποκριτικής Τ1 αποτελεί την εκκίνηση στην τέχνη του θεάτρου, απευθυνόμενο σε ενήλικες χωρίς ή με μικρή προηγούμενη εμπειρία που αγαπούν το θέατρο, επιθυμούν να ανακαλύψουν το ταλέντο τους και να εξερευνήσουν τη σχέση τους με τη σκηνή, ως μέλη μιας δεμένης δημιουργικής ομάδας.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι, να γνωρίσουν το σώμα τους, να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά εργαλεία τους, να κατακτήσουν τις βασικές αρχές της σκηνικής λειτουργίας και να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις της σκηνής και του ρόλου.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει μαθήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευόμενοι καταφέρνουν:

 • Να γνωρίσουν το σώμα τους και τις δυναμικές του στον χώρο.
 • Να αναπτύξουν τα βασικά εκφραστικά εργαλεία τους (κιναισθητική αντίληψη, σωματική και συναισθηματική έκφραση, φαντασία, αναπνοή, φωνή, ηχοπαραγωγή).
 • Να έρθουν κοντά και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με άλλα άτομα.
 • Να συνεργαστούν δημιουργικά με τα μέλη της ομάδας.
 • Να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
 • Να κατακτήσουν βασικές αρχές της σκηνικής λειτουργίας (χώρος, χρόνος, όγκος, ενέργεια, δυναμική, ισορροπία, ρυθμός).
 • Να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις της σκηνής και του ρόλου (συναισθηματική συμμετοχή, σκηνική συνεργασία, σωματική και λεκτική επικοινωνία, σωματοποίηση λόγου).

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μία παρουσίαση ανοιχτή στο κοινό.

1ος κύκλος: Παιχνίδι – Ομάδα – Φαντασία

Περιγραφή

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, ατομικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς καθώς και ασκήσεις αναπνοής και συγκέντρωσης, εστιάζουμε στην ενεργοποίηση του σώματος, της φωνής και της φαντασίας αλλά και στην εξοικείωση με την ομάδα. Μαθαίνουμε πώς να υπάρχουμε, να ακούμε, να απευθυνόμαστε και να αντιδρούμε, στο εδώ και τώρα της θεατρικής συνθήκης.

Πληροφορίες

 • Open Day: 6 Οκτωβρίου 2022, 17:00-19:00 (Α’ τμήμα) και 19:00-21:00 (Β’ τμήμα)
 • Διάρκεια μαθημάτων: 13 Οκτωβρίου – 22 Δεκεμβρίου 2022
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη, 17:00-21:00
 • Χώρος διεξαγωγής Open Day & μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)
 • Φόρμα συμμετοχής: Πατήστε εδώ

2ος κύκλος: Σώμα – Ρόλος – Αφήγηση

Περιγραφή

Αφού κατακτήσουμε τα βασικά θεατρικά εργαλεία και γίνουμε ομάδα, εστιάζουμε σε αυτοσχεδιασμούς με επίκεντρο το σώμα, αφενός για να το γνωρίσουμε καλύτερα και αφετέρου για να ανακαλύψουμε τρόπους να το μεταμορφώνουμε. Μέσα από το σώμα, προσεγγίζουμε για πρώτη φορά την έννοια του θεατρικού ρόλου και εξοικειωνόμαστε με τη θεατρική αφήγηση ζωντανεύοντας μύθους και ιστορίες.

Πληροφορίες

 • Διάρκεια μαθημάτων: 12 Ιανουαρίου – 23 Μαρτίου 2023
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη, 18:00-22:00
 • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

3ος κύκλος: Κείμενο – Ρόλος – Σκηνή

Περιγραφή

Είμαστε, πλέον, έτοιμοι να αναμετρηθούμε με νέες προκλήσεις! Στον τρίτο κύκλο δουλεύουμε τον θεατρικό ρόλο μέσα από θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα και εξοικειωνόμαστε με την ιδέα του κοινού μέσα από μία ανοιχτή παρουσίαση με την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Πληροφορίες

 • Διάρκεια μαθημάτων: 30 Μαρτίου – 15 Ιουνίου 2023
 • Μέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη, 18:00-22:00
 • Χώρος διεξαγωγής μαθημάτων: 11 Grey Studio (Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη)

Σοφία Βούλγαρη

Η Σοφία Βούλγαρη είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Flowers Kids Yoga School. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα. Έχει διδαχθεί Βutoh από τους Gregory Glazynov και Natalia Zhestovskaya και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Σίμο Κακάλα, Άντζελα Μπρούσκου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Οικονόμου και Μαργαρίτα Μάντακα.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες: Χριστίνα Χατζηβασιλείου στα έργα «Βυσσινόκηπος», «Βασίλισσα της ομορφιάς» και «Επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), τη Νικαίτη Κοντούρη στο «Χορεύοντας στη Λούνασα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και Ιωαννίνων), τη Γλυκερία Καλαϊτζή στο “Καθαρό Σπίτι” (Passatempo), στο «Ψυχή Μπόλικη» (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών), στο «Τέλος του παιχνιδιού» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και στο «Frozen» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), την Ελένη Δημοπούλου στο «Το Νερό της Ζωής» (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης») και «Τα σαράντα κλειδιά» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), τον Γιάννη Μαργαρίτη στα έργα «Ηλέκτρα», «Στο Μεγάλο Δρόμο», «Μπλέξαμε τις μύτες μας» και «Φουστ» (Θέατρο της Άνοιξης), καθώς και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (Λυρική Σκηνή).

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι παιδαγωγός και σκηνοθέτης με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο, καθώς και performance και installation artist. Σπούδασε Σύγχρονη Performance στο Brunel University και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο LISPA (London International School of Performing Arts) στο Λονδίνο. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 2007 έως το 2013 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο ως performer και σκηνοθέτης, ενώ από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο PANPHYS από το International Festival of Mime and Physical Theatre (Σκόπια) για την παράσταση “Κομμάτι για 2” και με την Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το Queer Theatre Awards (Αθήνα) για την παράσταση “Splinters” της Νίνας Ράπη. Το 2016 ήταν ένας από τους 21 καλλιτέχνες που επέλεξαν οι οργανισμοί ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση performance AS ONE. Υπήρξε υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Roberto Cimetta. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου και τιμηθεί με υποτροφία από το πρόγραμμα Artworks του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων δουλειές του στο Λονδίνο (Battersea Arts Centre, Camden People’s Theatre, Etcetera Theatre), στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, A Small Argo Full of Art – Θέατρο Αργώ), στη Βενετία (Biennale Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia), στη Βαϊμάρη (OMA), στα Σκόπια (Macedonian National Opera and Ballet) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε,
Μέγαρο Μουσικής, Blackbox, Θέατρο Τ, Action Field Kodra).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Poetic Matters, Theatre Lab κ.α. και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως: English National Opera, Birmingham Repertory Theatre, Unity Theatre, Southbank Centre, Battersea Arts Centre, The Roundchapel (Αγγλία) και Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα).

Έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Σωματικού Θεάτρου ανά την Ελλάδα, συνεργαζόμενος ανάμεσα σε άλλους, με τους οργανισμούς ΚΘΒΕ, Θέατρο Τ, Α4Μ (Θεσσαλονίκη), Studio Κινητήρας (Αθήνα), Dance Studio Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε Ιωαννίνων και Σπασμένο Ρόδι (Καστοριά).

Από το 2017 είναι υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Σοφία Βούλγαρη
Contact

Moments from acting classes / January-March 2023 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from acting classes / October-December 2022 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from Open Day 2022 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from 2021 Final Performance / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from acting classes 2021 / Photos: Christos Kyriazidis

Moments from Open Day 2021 / Photos: Christos Kyriazidis